Acasă » Electricitate » GSP, Romcab și Adrem Invest se alătură Asociației Exportatorilor AREX, lansată de EximBank

GSP, Romcab și Adrem Invest se alătură Asociației Exportatorilor AREX, lansată de EximBank

15 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Banca de export-import a României EximBank a demarat procesul de înființare a Asociației Române a Exportatorilor – AREX, proiect care își propune să contribuie la promovarea companiilor românești ce derulează tranzacții comerciale internaționale și la consolidarea prezenței românești pe piețe externe. Companii precum Grup Servicii Petroliere (GSP), Adrem Invest și Romcab au anunțat că fac parte deja din asociația nou-constituită.

Considerăm că EximBank se află în prezent într-o o etapă de dezvoltare care îi permite să se poziționeze ca un factor de coagulare a comunității exportatoare românești și de aceea banca a demarat procesul de înființare a unei asociații dedicată exportatorilor, organizație care să crească gradul de reprezentativitate și coerență la nivel asociativ”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank (foto).

Premisele de la care am pornit acest proiect au fost tendințele care se manifestă în economie, în general și în tranzacțiile comerciale internaționale – în particular, dar, mai ales, feedback-ul primit în cadrul întâlnirilor pe care le-am organizat cu reprezentanții mediului de afaceri care, în majoritate, au reclamat necesitatea unei schimbări de abordare pentru acest segment important al economiei românești”, a adăugat Halalai.

AREX va facilita oportunități din afara României

Ca inițiator al acestui proiect, EximBank va face toate demersurile necesare constituirii și funcționării Asociației Române a Exportatorilor – AREX, participarea la acest proiect fiind deschisă oricărui exportator, fără să implice o contribuție financiară.

AREX va oferi companiilor membre acces la informații cu privire la oportunitățile de afaceri din afara României,  facilitarea participării la evenimente de business internaționale și/sau misiuni economice oficiale, acces la materiale de informare și analiză/studii de piață și crearea unui cadru pentru dezvoltarea de rețele de afaceri (networking) și de comunicare.

Pentru EximBank, AREX va reprezenta încă un canal prin care banca va pune în aplicare rolul pe care este obligată să îl îndeplinească în conformitate cu statutul său – de susținător al mediului de afaceri românesc şi al tranzacţiilor internaţionale”, a precizat președintele EximBank, Traian Halalai.

GSP, Romcab și Adrem Invest, în asociație

Demersul EximBank beneficiază de susţinerea mediului de afaceri, o parte din cele mai importante companii exportatoare ale României exprimându-și intenția de a se alătura acestuia și de a deveni membri fondatori ai AREX.

Multinaţionalele au dominat mulţi ani la rând businessul local, însă vedem că balanţa tinde să se echilibreze, iar firmele româneşti încep să îşi facă simţită prezenţa în economia regională. Credem că acest proces poate fi accelerat și suntem deciși să susținem extinderea prezenței românești în afara granițelor. De aceea, ne alăturăm proiectului EximBank de înființare a Asociației Române a Exportatorilor”, a spus Gabriel Comănescu, președintele Grup Servicii Petroliere (GSP).

Reprezentantul GSP spune că AREX este un proiect care va permite exporatorilor cu vechime – așa cum este și compania pe care o conduce  – să dea mai departe din experiența lor pentru a întări companiile româneşti.

Am mai spus-o și cu alte ocazii și o repet, cu riscul de fi catalogat drept naționalist: consider că noi, românii, nu știm să iubim firmele românești, și de aceea cred că este nevoie de acest nou proiect care să protejeze și să încurajeze capitalul românesc să performeze în afara granițelor țării”, a adăugat Gabriel Comănescu.

La rândul său, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, spune că susține EximBank în proiectul înființării acestei asociații a exporatorilor români pentru că ”noi credem că este momentul ca exportatorii să înceapă să se susțină reciproc, mai ales în actualele condiții economice”.

Suntem în fața unui paradox: există proiecte majore la exterior și, în același timp, există o lipsă acută de firme româneşti care să execute aceste proiecte. Și nu pentru că n-ar avea capacitatea de a face acest lucru, ci pentru că nu au acces la informații și nici la expertiza specifică. Credem că AREX, care va reuni cei mai importanți actori români pe segmentul exportului, va putea face acest lucru pentru industriașii români, funcționând în mare parte după dictonul ”, a adăugat preşedintele Adrem Invest.

Orice companie care vrea să existe are nevoie de investiții și, ca atare, investițiile reprezintă o obligație, o responsabilitate. Cred că acest principiu economic este valabil și pentru comunitatea exportatoare locală, care, dacă vrea să existe, trebuie să investească în ea.  Vrem să fim membri fondatori ai AREX pentru că suntem convinși că prin intermediul acesteia vom putea face investiții consistente pentru modernizarea comunității locale de afaceri, investiții necesare în condițiile în care noul mediu internațional de afaceri favorizează organizațiile inovative, capabile să interacționeze în rețea și să se conecteze rapid la piețe și la informații”, a apreciat Zoltan Proszer, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romcab.

În prezent procedurile de înființare a AREX sunt în derulare, Asociația urmând să-și înceapă efectiv activitatea din această primăvară.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *