Acasă » Interes general » Grupul TeraPlast, creștere cu 71% a profitului net în S1

Grupul TeraPlast, creștere cu 71% a profitului net în S1

28 iulie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Grupul TeraPlast a înregistrat în primul semestru al anului 2021 (S1) o cifră de afaceri de aproape 273 milioane de lei și un profit înainte de impozitare EBITDA de 42,7 milioane lei, reprezentând o creștere accelerată, cu 40% a veniturilor și o creștere consistentă, cu 47% a EBITDA, față de rezultatele retratate din semestrul 1 al anului 2020.

În aceeași perioadă, profitul net a înregistrat un avans puternic, crescând cu 71%, de la 16,8 milioane de lei în S1/2020, la 28,67 milioane de lei în prima jumătate a anului curent. Profitul operațional a crescut cu 63% în primul semestru din 2021. Marja EBITDA s-a situat la 15,7%, peste nivelul bugetat și cu 0,8 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

Piața și întreg contextul de stimulare a creșterii economice au fost favorabile unei majorări a volumelor vândute.

Rezultatul consolidat din primele șase luni cuprinde efectele integrării Somplast din trimestrul 2, care a adăugat linia de business ambalaje flexibile în cadrul Grupului. Rezultatele Somplast, însă, nu au putut fi influențate semnificativ de către managementul Grupului din luna aprilie de când a fost preluat controlul efectiv, integrarea fiind încă în curs. Eficiența strategiei și fructificarea sinergiilor la nivel de Grup vor fi vizibile începând cu trimestrele următoare. Linia de business ambalaje flexibile va cunoaște o creștere accelerată și prin investițiile aflate în derulare, în cadrul proiectului TeraBio Pack în valoare de 12 milioane de euro. Managementul grupului analizează în continuare opțiuni strategice pentru extindere, inclusiv operațiuni M&A.

„Evoluția pieței materiilor prime ne-a testat adaptabilitatea iar rezultatele record în istoria Grupului TeraPlast ne arată că am trecut cu succes și acest test. Faptul că îl comparăm cu semestrul 1 din 2020, considerat atunci un nou record în materie de performanțe, confirmă succesul strategiei noastre de poziționare și dezvoltare accelerată profitabilă atât în zona procesării maselor plastice, cât și a economiei verzi, prin ambalaje biodegradabile și reciclare PVC rigid”, a comentat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

„Cu EBITDA de 42,7 milioane de lei și o marjă de 15,7%, în prima jumătate a anului ne aflăm în grafic să atingem cifrele bugetate pentru 2021. Pentru restul anului vom avea și un impact pozitiv din operaționalizarea unor investiții. Avem deja echipamente funcționale, care majorează capacitatea anuală de producție de țeavă PVC la peste 30 de mii de tone. Construcția fabricii pentru sisteme din polietilenă pentru apă și gaz se desfășoară conform planului și va deveni operațională în trimestrul 4. Investiția în unitatea de ambalaje biodegradabile este și ea în graficul de implementare”, a adăugat Ioana Birta.

Pentru întreg anul 2021, bugetul Grupului TeraPlast este construit pe o cifră de afaceri de 636,2 milioane lei și EBITDA de 89,1 milioane lei. Rezultatele Grupului din semestrul 1 al anului curent indică o evoluție favorabilă atingerii țintelor propuse.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *