Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Grupul MOL se pregăteşte pentru o nouă achiziție

Grupul MOL se pregăteşte pentru o nouă achiziție

21 octombrie 2014
Consumatori
energynomics

Grupul ungar MOL ar putea face în curând o nouă achiziție, întrucât vânzarea diviziei de petrol și gaze a concernului german RWE, DEA, către miliardarul rus Mihail Fridman, cel mai probabil nu va mai avea loc. MOL, care a intrat în competiție cu multe alte companii pentru achiziţia DEA, a declarat că ar fi interesat să reia discuțiile cu privire la DEA, dacă tranzacţia cu Fridman va cădea, în lipsa aprobării britanice. DEA s-ar integra, în esență, în portofoliul MOL, reducându-i și mai mult profilul său de risc, în timp ce acționarii nu ar fi neapărat mulţumiţi cu privire la o nouă preluare, care oferă un potențial de randament al acţiunii mai scăzut, conform portfolio.hu.

Marea Britanie blochează achiziţia DEA

RWE a încheiat un acord în luna martie pentru vânzarea DEA pentru 5,1 miliarde de euro (6,52 miliarde dolari), unui grup de investitori condus de Fridman, dar Financial Times a raportat că Marea Britanie ar putea bloca tranzacția.

Secretarul britanic al Energiei, Ed Davey, nu are de gând să semneze scrisoarea de confort, în lumina sancțiunilor recente împotriva Rusiei pentru criza din Ucraina, conform FT.

Acest lucru indică în mod clar poziția UE cu privire la Rusia. Deși companiile implicate aici nu aparțin în mod direct vreunui grup de firme importante apropiat președintelui Vladimir Putin, Uniunea Europeană, evident, nu face diferența între societăți.

Ce ar putea însemna blocarea tranzacţiei pentru MOL?

Raportul cu privire la blocarea preluării DEA de către Marea Britanie este important pentru grupul MOL, care a fost implicat în cursa pentru achiziţionarea diviziei de petrol și gaze naturale a RWE.

„Este bine cunoscut faptul că am privit mereu DEA ca pe un activ extrem de atractiv și că suntem mereu deschişi și accesibili, dacă cineva din industrie vrea să exploreze anumite opțiuni”, a declarat un purtator de cuvant al MOL pentru Reuters. Astfel, o acţiziţie a MOL ar putea fi anunţată curând..

RWE a indicat un an în urmă că vrea să vândă divizia, care ar fi avut nevoie de investiții semnificative. În linie cu celelalte firme germane, RWE intenționează să cesioneze părţi din portofoliu pentru a reduce pierderile generate de eliminarea treptată a energiei nucleare, comandată de guvernul Angelei Merkel în urma dezastrului de la Fukushima.

MOL Group, împreună cu unitatea de petrol și gaze a BASF, Wintershall, au prezentat, de asemenea, oferte obligatorii pentru DEA, au declarat surse la momentul respectiv.

Activele britanice ale DEA sunt în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, au declarat analişti. Ei au remarcat că RWE ar putea opta pentru a renunţa la aceste active și să le vândă separat, la o dată ulterioară, în cazul în care nu se obține aprobarea din Marea Britanie.

„RWE ar putea vinde toate activele DEA, fără cele Marea Britanie, către LetterOne la un preț redus, și să vândă activele din Marea Britanie (inclusiv Breagh) separat către un alt investitor, desigur într-un calendar extins,” spun analişti ai RBC Capital Markets citaţi de Reuters.

RWE a declarat, joi, că planifică să încheie vânzarea către LetterOne până la sfârșitul anului.

Ce trebuie să știm despre DEA?

Divizia de petrol și gaze naturale DEA este prezentă în 14 țări și are aproape 200 de licențe de explorare. Producția de hidrocarburi a companiei a fost de aproximativ 80.000 de barili pe zi anul trecut și a avut peste 700 de milioane de barili de echivalent petrol din rezerve. DEA a atins o EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 940 milioane euro de anul trecut.

În cazul în care MOL ar achiziţion DEA, producția la nivel de grup a hidrocarburilor ar fi aproape dublă. Tranzacția ar aduce o creștere importantă a profitului MOL consolidat de asemenea, cifra mai sus de 940 de milioane de euro fiind aproximativ jumătate din rezultatul EBITDA al MOL din 2013.

Îşi poate MOL permite acest activ?

Activitatea de investiţii activă are un rol central în strategia MOL pentru următorii ani, în special în zona de Explorare şi Producţie, unde grupul estimează un CAPEX (cheltuieli de capital -n.r.) anual de peste 1 miliard de dolari (și ar putea cheltui până la 2 miliarde de dolari pe an, în următorii trei ani). O parte din CAPEX va merge către noi achiziţii.

Deși situația financiară MOL este stabilă, iar capacitatea de finanțare este robustă, o tranzacție de o asemenea magnitudine ar fi mare chiar și pentru acest grup, având în vedere că totalul resurselor sale lichide se ridică la aproximativ 3,8 miliarde de euro.

Singurul mod în care MOL ar putea să realizeze această achiziție ar fi prin intermediul unor resurse importante, de mai multe miliarde de euro. Dezinvestirea ar putea fi principalul mijloc de a obţine lichidităţi. Și în ceea ce privește volumul, acest deficit de finanțare ar putea fi acoperit prin vânzarea unui activ de mărimea INA, filiala croată. Conform estimărilor portfolio.hu, pachetul MOL în INA ar putea fi în valoare de aproximativ 2-3 miliarde de dolari.

Vanzarea filialei croate rămâne o opțiune viabilă, întrucât MOL nu a renunțat la această posibilitate, însă conflictul Rusia-Ucraina face această vânzare dificilă. Potențialii cumpărători pot veni numai din Rusia, iar UE cu siguranţă nu ar cesiona interesului ruses industria strategică a unui stat membru.

Având în vedere cele de mai sus, cel mai probabil MOL ar putea achiziţiona DEA împreună cu o companie care a participat la licitația anterioară (de exemplu, Wintershall).

Având în vedere evaluarea tranzacției în curs, cumpararea DEA ar fi costisitoare, pentru că MOL ar trebui să plătească aproximativ 14 USD/ bep pentru rezervele dovedite și probabile ale DEA.

Ar fi benefică preluarea pentru acționarii MOL?

DEA este prezent mai ales pe piețele mai mature, în regiunile cu risc mai scăzut, prin urmare, preluarea ar putea reduce și mai mult profilul de risc al portofoliului de Explorare si Producţie al MOL. Având în vedere incertitudinile legate de INA, acest lucru ar putea fi într-adevăr util, dar un risc mai mic înseamnă, de asemenea, un profit inferior.

Din punctul de vedere al acționarilor, ar fi de dorit ca pe termen lung, grupul să poată face achiziţii, de asemenea, în regiuni care oferă un potențial de randament mai mare. Proiectele cele mai promiţătoare pentru MOL sunt în prezent în Kurdistan, o regiune de unde ar trebui să ne așteptăm la o creștere semnificativă în următorii ani, chiar dacă estimările pentru rezervele geologice și potențiale au fost reduse considerabil în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *