Acasă » Interes general » GreenGroup achiziționează UAB Ecso din Lituania, planifică investiții de 150-200 mil. euro în regiune

GreenGroup achiziționează UAB Ecso din Lituania, planifică investiții de 150-200 mil. euro în regiune

9 august 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Fondul de private equity Abris Capital și Green Group au realizat o nouă tranzacție importantă prin achiziția UAB Ecso, o companie lituaniană de reciclare a polietilenei de joasă densitate (LDPE). UAB Ecso este a doua tranzacție de tip add-on efectuată de GreenGroup în ultimele săptămâni, după achiziționarea în iulie a dezvoltatorului român de software de raportare de mediu SIGAD.

În luna aprilie a acestui an Abris anunța că Green Group a reușit să obțină o nouă linie de capital de 127 milioane de euro pentru investiții în regiune. Acum, Abris anunță că în următorii ani vor fi efectuate investiții regionale de 150-200 de milioane de euro, conform datelor consultate de Energynomics.

”Parte a unei strategii ambițioase de fuziuni și achiziții, această achiziție marchează intrarea GreenGroup pe piața de reciclare a poliolefinelor și creează platforma pentru o expansiune ulterioară în acest sector în regiunea Europei Centrale și de Est. În următorii ani, GreenGroup va investi între 150 și 200 de milioane de euro pentru a-și consolida și mai mult poziția de cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrală și de Est, prin investiții de capital și achiziții de tip bolt-on”, susțin oficialii Green Group.

„Recenta achiziție consolidează activitățile de reciclare desfășurate de GreenGroup în ultimii 20 de ani și este un pas hotărâtor în strategia Grupului de a deveni un jucător cheie în regiune în reciclarea poliolefinelor. Totodată, este o investiție cu rol strategic, care susține angajamentul Grupului pentru sustenabilitate și pentru abordarea celor mai presante probleme de mediu, cum ar fi poluarea cu plastic și reducerea amprentei de carbon”, spune Adrian Stănculescu, Partener și Head of Abris Romania, a declarat:

Investitorul central-european Abris a început investiția în GreenGroup în 2016 și de atunci colaborează cu echipa managerială a companiei pentru a extinde afacerea organic și prin achiziții și pentru a crea principalul jucător în domeniul economiei circulare din Europa Centrală și de Est.

UAB Ecso a fost fondată în 2009 și a devenit principalul reciclator de polietilenă din Lituania. În prezent, compania are o capacitate anuală de procesare de 20.000 de tone de deșeuri de folie pe an, provenite din postconsumul casnic și industrial, pe care le transformă în granule LDPE reciclate, răspunzând astfel nevoilor de materii prime reciclate de bună calitate ale producătorilor europeni. Polietilena este unul dintre cele mai răspândite tipuri de materiale plastice, reprezentând 40% din consumul total de materiale plastice din Europa.

„Modelul lituanian s-a dovedit a fi un succes la nivel local în ceea ce privește reutilizarea deșeurilor de plastic în circuit închis, în conformitate cu obiectivele economiei circulare. Prin această investiție, poziționăm Grupul în prima linie de apărare pentru limitarea impactului asupra mediului al materialelor plastice de unică folosință – o categorie care include atât PET, cât și poliolefinele. Obiectivul nostru este de a scala acest model în regiune și în alte țări”, adaugă Constantin Damov, Președintele GreenGroup.

Abris va continua să transforme GreenGroup în cel mai important jucător în domeniul economiei circulare din Europa Centrală și de Est. Grupul este pregătit să susțină cererea tot mai mare a consumatorilor individuali sau industriali pentru produse sustenabile care includ materii prime reciclate, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon din producție cu cel puțin 50%, comparativ cu același proces pe bază de materii prime virgine.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.