Acasă » Electricitate » Grecia se va alătura Inițiativei celor 3 Mări; Georgios Stassis (PPC) vine la București

Grecia se va alătura Inițiativei celor 3 Mări; Georgios Stassis (PPC) vine la București

4 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Grecia urmărește să își consolideze influența geopolitică în Balcani prin intermediul energiei, iar preluarea de către compania de electricitate PPC a filialei românești a grupului italian ENEL, ENEL România, este o parte esențială a acestei strategii, scrie www.energypress.eu. Publicația online informează că directorul general al PPC, Georgios Stassis, va participa la viitorul Summit al celor Trei Mări, care va avea loc la București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat săptămâna trecută că la summitul Inițiativei celor Trei Mări (3SI), programat pe 7 septembrie la București, se va analiza posibilitatea extinderii platformei pentru a include între membri Grecia, dar și Ucraina și Republica Moldova ca state asociate. „Se conturează extinderea inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, și acordarea statutului de state asociate Ucrainei și Republicii Moldova”, a declarat Iohannis la o întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din România și cu directorii institutelor culturale românești, potrivit Agerpres.

Cele Trei Mări este o inițiativă diplomatică menită să reunească statele membre ale UE și statele candidate situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră pentru a colabora în domeniile energiei, infrastructurii și economiei digitale. Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Ucraina sunt membre ale inițiativei „Cele Trei Mări”.

România a devenit un punct central din perspectivă geopolitică în urma apropierii de Ucraina, țară aflată în război, comentează www.energypress.eu. Publicația mai menționează că, pe lângă preluarea ENEL România de către PPC, Helleniq Energy a investit recent în România precedată de Mytilineos – ambele cu proiecte de energie regenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *