Acasă » Regenerabile » Axpo și Kolektor semnează primul PPA financiar din Slovenia

Axpo și Kolektor semnează primul PPA financiar din Slovenia

4 septembrie 2023
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Axpo a semnat cel mai recent acord corporativ de achiziție de energie (PPA) pe termen lung pentru energie regenerabilă în sud-estul Europei, a anunțat astăzi compania. Acordul inovator, primul PPA financiar corporativ din Slovenia, a fost încheiat cu grupul Kolektor, un furnizor global de produse industriale specializate, cu sediul în Slovenia.

Conform acordului de 10 ani, Axpo va acoperi prețul fix pe termen lung pentru până la 0,2 terawatt-oră (TWh) de energie pentru unitatea Kolektor Mobility din Slovenia, care produce componente și sisteme pentru vehicule electrice. Filiala sa, Kolektor sETup d.o.o., va asigura aprovizionarea fizică cu energie.

„Suntem una dintre puținele companii capabile să susțină o astfel de afacere de referință în regiune, valorificând expertiza noastră de un deceniu, solvabilitatea, portofoliul considerabil de energie regenerabilă și, nu în ultimul rând, proximitatea noastră față de clienți. Vom continua să susținem produse și servicii energetice inovatoare și personalizate, care în cele din urmă contribuie la avansarea tranziției energetice a regiunii”, a declarat șeful Regional Origination CSEE al Axpo, Călin Rațis.

Acordul marchează un punct semnificativ pentru Kolektor sETup, compania devenind un reper ca facilitator și specialist principal PPA, oferind o gamă completă de servicii pentru producătorii și consumatorii de energie. Acestea includ consultanță juridică, expertiză și perspectivă pe piață, asigurarea alimentării fizice, servicii de echilibrare și capabilități de agregare a experților.

„Acesta este primul PPA financiar corporativ al Sloveniei și un punct de cotitură important pentru sectorul energiei regenerabile din țară. O realizare revoluționară, ea subliniază angajamentul nostru față de tranziția la energia verde, fiind un pionierat în soluții durabile și asigurând un viitor energetic mai bun pentru clienții noștri”, a adăugat directorul general al Kolektor sETup, Aleš Koželjnik.

„Anul trecut a fost cu adevărat turbulent pentru organizațiile care cumpărau energie pe piața liberă. Costurile energiei au devenit dintr-o dată unul dintre principalii noștri factori de cost. Prin urmare, semnarea unui acord de cumpărare durabil pe termen lung a fost extrem de importantă pentru noi în asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu și lung pentru energia electrică din surse regenerabile”, a mai spus directorul de achiziții al Kolektor Mobility, Igor Bogataj.

Pentru Axpo, noul acord vine în urma altora similare încheiate în sud-estul Europei la începutul acestui an. Acestea includ primele PPA-uri de energie eoliană pe termen lung din Croația și Serbia, adăugând 216 MW la portofoliul regional de energie regenerabilă al companiei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *