Acasă » Regenerabile » Biomasă » GE: România are un potenţial imens privind producţia de biomasă

GE: România are un potenţial imens privind producţia de biomasă

16 septembrie 2015
Biomasă
energynomics

România are un potenţial imens privind producţia de biomasă, în condiţiile în care există terenuri neutilizate de peste un million de hectare ce pot fi folosite pentru culturi energetice, a declarat, pentru Mediafax, Cristian Colţeanu, președinte și CEO la General Electric (GE) pentru România, Bulgaria și Republica Moldova. Suprafaţa terenurilor arabile utilizate din România este, potrivit celui mai recent recensământ, din 2010, de 8,3 milioane de hectare.

„Mai mult, potenţialul uman din această ţară este o resursă foarte valoroasă. Dacă privim toate aceste realităţi din punct de vedere comercial, este evident că, în următorii ani, România va deveni un important pol economic”, a precizat oficialul GE.

Colţeanu consideră totodată că eficienţa energetică este absolut obligatorie, dacă România doreşte să îşi atingă obiectivele agreate la nivelul Uniunii Europene privind independența energetică.

„În România, eficienţa energetică reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltare durabilă, deoarece permite ţării să îşi atingă în termen mai scurt obiectivele: consolidarea securităţii energetice, reducerea consumului primar de energie, reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră în mod fiabil, îmbunătăţirea competitivităţii industriei, creşterea randamentului investiţiilor datorită economiilor globale, dezvoltare economică, crearea de locuri de muncă şi livrarea de energie la preţuri accesibile”, a adăugat Colţeanu.

Oficialul GE a afirmat totodată că în România există un potențial ridicat de investiții atât în domeniul energiei, cât și în infrastructură, cercetare şi sănătate.

„Toate acestea vor contribui în timp la creșterea economică sustenabilă însă, pentru realizarea acestor proiecte, este necesara îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a permite investitorilor să își facă planuri de afaceri realiste”, a precizat Colţeanu.

Pe plan local, GE are o unitate de producţie pentru echipamente energetice, fabrica Lufkin din Ploieşti, unde produce echipamente de extracţie pentru industria petrolului şi gazelor naturale. Aceasta este singura unitate de producţie Lufkin din afara SUA. Produsele fabricate la Ploieşti sunt distribuite către clienţii GE din emisfera estică, din Rusia până în Orientul Mijlociu şi Indonezia.

„România este o ţară foarte importantă pentru GE – activităţile noastre de aici reflectând domeniile pe care ne concentrăm la nivel global și care reprezintă «core business-ul» companiei, respectiv energie, aviaţie, sănătate. De asemenea, România are o tradiţie îndelungată în domeniul aviatic, ceea ce corespunde cu decizia companiei de a desfăşura aici primele activităţi de producţie ale GE Aviation din sud-estul Europei”, a mai spus Colţeanu.

În ceea ce priveşte eficienţa energetică, reprezentantul GE spune că promovarea acesteia în oricare dintre sectoarele economiei poate genera avantaje semnificative, cum ar fi noi locuri de muncă, noi investiţii, stimularea inovaţiei. În plus, fondurile europene de care România poate beneficia ar contribui la creşterea eficienţei energetice în multe sectoare ale economiei, iar parteneriatele public-private trebuie incluse în toate aceste eforturi de eficientizare.

„Aceste iniţiative sunt necesare în multe dintre oraşele din ţară, unde ar trebui dezvoltate mai multe proiecte dedicate cogenerării de înaltă eficienţă si sistemelor urbane de încălzire centralizată”, apreciază Colţeanu.

Acesta precizează că GE s-a concentrat anul trecut în România pe producerea de tehnologii pentru sectorul energiei şi cel al sănătăţii, dată fiind cerinţa de infrastructură medicală mai performantă şi modernizarea infrastructurii energetice.

„Anul acesta, sectorul energetic va continua să se dezvolte prin producţia distribuită, ceea ce înseamnă că, în locul centralelor electrice de mari dimensiuni, investitorii pot construi unităţi de cogenerare foarte aproape de locul unde această energie va fi consumată. Printre avantajele acestui gen de producţie energetică se numără costurile relativ moderate ale centralelor electrice cu capacitate redusă, posibilitatea de a se adapta cu uşurinţă la cererea de energie şi nivelul redus de pierderi în transport si distribuţie, având în vedere apropierea de locul de consum. Un alt aspect important este reprezentat de tehnologii de gestionare a reţelei mai bune, care permit conectări avansate ale energiei regenerabile la reţea. În plus, sistemul de sănătate necesită investiţii şi îmbunătăţiri masive, iar specialiştii au nevoie de acces la tehnologii moderne complexe”, a mai spus reprezentantul GE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *