Acasă » Petrol și Gaze » Gazul va continua să fie o resursă importantă în următoarele decenii

Gazul va continua să fie o resursă importantă în următoarele decenii

4 noiembrie 2020
Explorare și producție
energynomics

La nivel global, și în special în UE, există un impuls foarte puternic în limitarea utilizării gazului natural în următoarele decenii; în același timp, a crește numărul de centrale pe gaz în cogenerare pare a fi singura modalitate de a duce mai departe inițiative precum Valul de renovare, de exemplu. Care este realitatea dincolo de abordările concurente? Iată câteva răspunsuri de la oaspeții experți Energynomics invitați la a doua conferință din seria Abordare Regională Bruxelles – Tranziția energetică, LIVE ONLINE.

„Gazul natural este un subiect destul de controversat”, a admis Hans Korteweg, director general al COGEN Europe. Există „cei care susțin electronii împotriva moleculelor”, a spus el, și o presiune foarte puternică spre electrificare. „Sunt studii realizate de cei din sectorul electricității care arată că am putea electrifica până la 65% din nevoile societății, dar există încă o mare parte care nu poate fi electrificată, în special căldura și căldura folosită în industrie”, a precizat el.

„Există o mulțime de discuții despre rolul hidrogenului, rolul altor gaze decarbonizate, Power to X, biogaz – toate acestea au un rol de jucat, dar nu se va întâmpla peste noapte. Gazele naturale vor continua să fie o resursă importantă care trebuie utilizată, gazele naturale au un rol de jucat în tranziție și mai ales în Europa Centrală și de Est, unde cărbunele este încă utilizat, în țări precum România sau Polonia”, a spus Korteweg.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI HANS KORTEWEG

Trebuie să prevaleze neutralitatea tehnologică

Din Romania, cel mai mare producător de gaze la nivel local pledează pentru neutralitate tehnologică și predictibilitate în ceea ce privește reglementările și programele UE. Politicile europene au întârziat deja, iar asta pune în dificultate deciziile companiilor. ”Pentru România, este foarte important să vedem cum vor fi formulate politicile a spus Mihaela Toader – director de strategie, Relații Internaționale, departamentul Fonduri Europene, Romgaz.

”Suntem gata să investim. Suntem o companie solidă, vrem să ne consolidăm core-business-ul, producția de gaze, și să utilizăm foarte bine acest produs unic – singura soluție disponibilă în acest moment pentru a crește capacitatea de generare de electricitate în România. Ne propunem să producem electricitate cu ajutorul celor mai bune tehnologii”, a spus Mihaela Toader.

Romgaz va utiliza Fondul de modernizare pentru diverse proiecte, între care centrala pe bază de gaze naturale de la Mintia, un proiect pentru care s-a lucrat în ultimii doi ani și care are deja aprobat studiul de fezabilitate. Proiectul pentru regenerabile va fi inclus între aceste proiecte abia anul viitor, întrucât pe lista Fondului de modernizare pot fi incluse doar proiecte mature, cu componenta de co-finanțare deja existentă.

Acum este o perioadă de pregătiri și observații, pentru că timpul disponibil până la debutul noului exercițiu financiar este foarte scurt. “Se repetă, practic, aceeași poveste din 2014: nici bugetul și nici noile reglementări nu erau adoptate înainte de noul exercițiu financiar. Exista foarte multă incertitudine, nimeni nu știa cum trebuia construit proiectul viitor pentru a avea proiecte eligibile, iar asta a dus la o serie de întârzieri, o rată de absorbție scăzută și o lipsă de încredere. Vedem această situație repetându-se din nou. Din păcate, pentru Fondul de Modernizare, care ar trebui să fie principalul nostru fond în tranziție, (dosarele) nu sunt gata, actul principal a fost adoptat tacit în iulie, iar statele membre încearcă să recupereze teren și să-l adopte în legislațiile proprii, pentru a-l putea implementa. Pentru noi acest lucru este extrem de îngrijorător”, a spus ea.

Gazul rămâne soluția de tranziție de bază pentru România

“România are încă numeroase oportunități pentru piața de gaze, iar odată cu eliminarea cărbunelui, soluția de tranziție până în 2030 rămâne gazul”, a spus Florin Frunză, CEO MET România Energy.

”Suntem certificați ca furnizor de electricitate verde care poate să ofere clienților energie 100% ecologică și credem că energia regenerabilă va crește în importanță în următorii ani, întrucât clienții cer acest lucru. În același timp, cred, totuși, că gazul va juca un rol important în această decadă și în cea viitoare, cred în versatilitatea gazului natural, care are un rol important în producția de electricitate și termică. Industria chimică nu se poate descurca fără gaz, iar în transporturi, rolul gazelor naturale va rămâne important pentru că este un combustibil alternativ cu emisii scăzute”, a mai spus el.

Cogenerare + hidrogen

Kawasaki mizează pe cogenerare și hidrogen, a spus Shahrad Adjili, Head of Sales, Kawasaki Gas Turbines Europe. ”Astăzi o mare parte din industrie utilizează cogenerarea, așa că avem aplicații industriale în foarte multe sectoare. Totodată, Kawasaki este unul din liderii industriei de turbine pe gaze cu emisii scăzute. Suntem interesați să instalăm, în viitorul apropiat, soluții standard de 100 MW în aplicații cu ciclu combinat (CCPP), așa cum am făcut-o deja în Japonia. Kawasaki furnizează și soluții hibride pentru industria chimică. Suntem singurii din lume care producem în același timp și turbine pe gaze, și motoare, așa că putem oferi soluții de înaltă eficiență hibride pentru industrie”, a mai spus el.

Totodată, Kawasaki a construit prima centrală pe cogenerare bazată pe hidrogen, în orașul Kobe, din Japonia. Aici, uzina folosește 100% hidrogen, producând 1,7MWe, însă în procesul de ardere pot fi folosite și gaze naturale. Kawasaki a fost prima companie din lume care a produs un vas de transport pentru hidrogen lichid.

Conferința Bruxelles – Tranziția energetică din 28 octombrie a făcut parte din seria de evenimente Abordare regională inițiată de Energynomics în 2019. Alte două conferințe mai sunt programate în acest an – Chișinău (10 noiembrie) și Sofia (24 noiembrie). Evenimentul a fost recomandat de Camera de Comerț Bilaterală România-Belgia (DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALAIN SCHODTS) și de Clubul de Afaceri Româno-Belgian CAROMB RomaniaCOGEN Europe.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 140 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum AB Instal, ABB Asea Brown Boveri, ACE ISS (AVEVA DISTRIBUTOR), Adisun Smart Systems, Adrem Engineering, Agricloud, ALRO SLATINA, AMADA VIVA, Ambasada Republicii Bulgaria, AMBER technologies, Amiblu Romania, AMTP Roman, Antibiotice SA, APIA CONSULT, Avest Solutions Consult, Axpo Solutions AG, Azomureș, BEIA Consult International, Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, BF, Brandconnect, Business France, Celco SA, Celestica Romania, Chimcomplex SA, Cluj Innovation Park, CmT Electric, CNCFR – SRCF Galati, CNR-CME, DaniSan Consult, DEFENCE UNLIMITED NATO, E.ON, EBS, EGO CENTER SRL, Electrica Furnizare SA, Electrocentrale București SA, Electrolux Romania, Electromagnetica, Electrotehnica Consult SRL, Enel Romania, Enel X Romania, Energie Finanzierung und Kapital, Energobit, Energy Distribution Services, Eneria Romania, ENGIE Romania, Etex Building Performance, Euroelectric, EXE GREEN HOLDING, Eximprod grup, Finacon Romania, GETEC Servicii Energetice SRL, Hidroelectrica, IBN, ICI Bucuresti, ICSI Rm. Valcea, INCDTIM, Institutul de energetică, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, ISPH PROJECT DEVELOPMENT, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LAPP Romania, Linde Gaz Romania, Ludan, MEN Industry Group, Michelin, Ministry of Economy, Energy and Business Environment, National School of Political and Administrative Studies, NNDKP, ONV LAW, PETRYKA Engineering SRL, Phoenix Contact, Preh Romania, Primaria Municipiului Arad, Primaria Municipiului Oradea, Primaria Municipiului Sibiu, Primaria Sectorului 1, Rominterface Impex srl, S.C. DNC CALINA S.R.L., SC PREFAB SA, Servelect, Signify Romania – Philips Lighting, Solar Eco Systems, SOMPLAST SA, Sunriese Trade SRL, TECHNOSAM SRL, Termoficare Oradea, Three Seas Initiative Investment Fund, Transelectrica, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, University of Groningen, UPRUC CTR SA FAGARAS, UTCN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *