Acasă » Interes general » Gazprom: Ucraina datorează Rusiei 2 mld dolari pentru gaze

Gazprom: Ucraina datorează Rusiei 2 mld dolari pentru gaze

6 decembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

Ucraina datorează Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrările de gaze şi nu există încă un plan de rezolvare a problemei, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti.

Miller a precizat că discută cu reprezentanţii companiei naţionale de energie din Ucraina, Naftogaz, pentru găsirea unei soluţii.

„Căutăm variante pentru rezolvarea problemei, avem negocieri, dar deocamdată nu am ajuns la un acord”, a spus Miller jurnaliştilor.

Comentariile sale au avut loc după ce Naftogaz a anunţat marţi că a încheiat un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze din timpul iernii până în primăvară.

Directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a spus că acordul prevede amânarea plăţilor pentru gazele importate în ultimul trimestru al anului.

Oficialii ucraineni au anunţat că cele două părţi au ajuns la un compromis referitor la un nou program de plăţi, dar nu au dat detalii.

Pe de altă parte, oficialii ruşi au spus că a fost analizată amânarea plăţilor.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev au loc pe fondul tulburărilor politice din Ucraina. Mii de oameni participă la demonstraţii în capitală, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului, în urma eşecului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Gazprom a reclamat în octombrie faptul că Ucraina îi datorează 882 de milioane de dolari pentru gazele importate şi a avertizat că ar putea să îi ceară ca în viitor să plătească în avans.

Ucraina a ameninţat iniţial că nu va mai cumpăra gaze până la sfârşitul anului, dar ulterior a dat înapoi.

Conflictele legate de gaze dintre cele două ţări au afectat în trecut livrările către Europa, cel mai serios în ianuarie 2006 şi ianuarie 2009, când au fost oprite total.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *