Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom cere ucrainenilor de la Naftogaz să plătescă 5,3 miliarde de dolari în 10 zile

Gazprom cere ucrainenilor de la Naftogaz să plătescă 5,3 miliarde de dolari în 10 zile

18 ianuarie 2017
Consumatori
energynomics

Cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, Gazprom, a anunțat marți că a trimis companiei energetice ucrainene Naftogaz o factură în valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru gazele naturale pe care aceasta nu le-a achiziționat anul trecut şi a cerut Naftogaz să plătească suma solicitată în 10 zile. Ucrainenii au răspuns că refuză să facă plata înainte de finalizarea disputei dintre cele două companii, care este analizată în prezent de un tribunal de arbitraj din Stockhom.

Deşi Ucraina nu a mai achiziționat gaze naturale din Rusia începând din noiembrie 2015, potrivit clauzelor contractuale de tip „take-or-pay”, clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o cantitate agreată de gaze naturale, chiar dacă în realitate au folosit o cantitate mai mică.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina, iar în iunie 2014, a impus Ucrainei să treacă la un sistem prin care trebuie să plătească în avans achizițiile de gaze.

În replică, compania ucraineană Naftogaz a făcut apel la Curtea de arbitraj de la Stockholm, în încercarea de a obține o modificare retroactivă a contractului de tranzit al gazelor naturale convenit cu Rusia pentru perioada 2009-2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *