Acasă » Termo » Minerit » Gabriel Resources reia negocierile pentru Roşia Montană

Gabriel Resources reia negocierile pentru Roşia Montană

21 ianuarie 2015
Minerit
energynomics

Gabriel Resources, care a anunţat anul trecut începerea acţiunii în justiţie împotriva statului român pentru întrzierea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană, a trimis o notificare oficială preşedintelui şi premierului României prin care solicită „un process de consultare” cu autorităţile române. Canadienii spun că nu au iniţiat încă procesul împotriva României, dar o vor face dacă nici după consultările de acum proiectul nu va fi demarat.

Compania a trimis o notificare oficială către cei doi în numele Gabriel Resources și al altor companii afiliate, prin care solicită autorităților române să se angajeze oficial aceste consultări, se arată într-un comunicat al companiei, conform economica.net.

„Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj. Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului”, se precizează în comunicat.

„Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum și a creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei. Cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

„Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentanții săi la cel mai înalt nivel își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părților implicate.

În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *