Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Declinul Rusiei, cauzat de petrol, afectează negativ economiile emergente

Declinul Rusiei, cauzat de petrol, afectează negativ economiile emergente

21 ianuarie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează acum o creştere medie negativă pentru 2015, iar de scăderea preţului petrolului beneficiază naţiunile mai puțin legate de Rusia. Scăderea bruscă a prețului petrolului a pus presiune asupra economiei şi aşa destul de fragile a Rusiei, şi afectează şi creşterea exportatorilor energetici şi a altor națiuni în curs de dezvoltare care au legături strânse cu cea mai mare economie din Europa de Est, susţine ultimul raport al BERD.

Economiile Armeniei și Republicii Moldova sunt acum de așteptat să stagneze în 2015, în timp ce în Belarus se prevede o contracție de 1,5%. Cu toate acestea, BERD nu şi-a schimbat estimarea privind evoluţia economică a României, care este estimată la 2,6% pentru 2014 şi 2,8% pentru anul în curs.

Economiştii BERD se aşteaptă ca PIB-ul rus să se reducă cu aproape cinci procente în 2015, o revizuire în scădere majoră faţă de previziunile din septembrie, care arătau o contracție de doar 0,2%. Cu toate acestea, BERD susţine că de ieftinirea materiilor prime ar putea beneficia țările din Europa Centrală şi de Sud-Est și din Sudul și estul Mării Mediterane, ajutând la compensarea efectelor negative persistente ale cererii externe slabe din zona euro. În medie, țări din întreaga regiune BERD se așteaptă acum să vadă o contracție de 0,3% în 2015, după o previziune de creștere de 1,7% în luna septembrie.

„Chiar și această prognoză este supusă unor riscuri considerabile”, a spus Hans Peter Lankes, Economist-Șef la BERD. El s-a referit în mod special la impactul oricăror altor căderi mari ale prețului petrolului, o escaladare în continuare a crizei dintre Ucraina şi Rusia și o posibilă creștere a incertitudinii în zona euro.

Pe partea pozitivă, scăderea prețului petrolului – și îmbunătățirea comerțului astfel rezultată – ar putea ajuta la atenuarea impactului asupra economiilor emergente a normalizării politicii monetare a SUA. Înjumătățirea prețurilor la petrol s-a adăugat problemelor din Rusia, a cărei creștere economică a încetinit deja pe fondul incertitudinii și a scăderii încrederii investitorilor, după impunerea de sancțiuni în 2014. Exportatori de energie precum Kazahstan, Azerbaidjan și Turkmenistan, au fost de asemenea afectați negativ de prețurile mai mici.

Chiar și pentru importatorii de energie din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, scăderea prețului petrolului are o turnură mixtă, pe măsură ce beneficiile sunt contrabalansate de scăderea cererii la export şi remitenţele dintr-o Rusie mai slabă. Deprecierea rublei a crescut presiunile asupra monedelor unor economii cu legături comerciale puternice cu Rusia, sau de investiții și remitențe, cu cele mai drastice scăderi văzute în Belarus, Turkmenistan și Armenia.

Economia ucraineană rămâne într-o stare deosebit de precară, se arată în raport. În plus față de impactul conflictului din estul țării, în prezent există incertitudini cu privire la volumul și calendarul de asistență financiară internațională. După o contracție bruscă în 2014, o scădere în continuare a cinci procente este prognozată pentru acest an.

Raportul BERD arată că evoluțiile viitoare depind de ambii factori, externi și interni, inclusiv capacitatea guvernului de la Kiev să pună în aplicare o serie de reforme-cheie, o reducere a riscurilor geopolitice regionale, sfârşitul luptelor la Donbas și un sprijin internațional adecvat. Raportul susţine că datorită cererii interne, economiile Europei Centrale și Țărilor Baltice vor creşte, unde aceasta a ajutat în compensarea exporturile slabe, pe fondul unei creșteri anemice în zona euro.

Cererea internă a fost, de asemenea, un factor pozitiv în unele țări din sud-estul Europei. Cu toate acestea, evoluțiile din respectiva regiune au fost mixte. Serbia a intrat în recesiune în 2014, cu o economie deja fragilă, slăbită în continuare de inundațiile din luna mai. Revenirea la creștere în 2015 (+0,5%) va fi mai puţin robustă decât se estima în luna septembrie.

Raportul a declarat că orice incertitudine în urma alegerilor din Grecia din 25 ianuarie ar putea cântări asupra economiilor din Europa Centrală și de sud-est.

„Un scenariu de turbulență reînnoită în zona euro ar avea cel mai puternic impact negativ asupra economiilor CEB şi SEE, care au cele mai apropiate legături comerciale și financiare cu zona monedei unice”, se arată în raportul BERD.

Turcia este de așteptat să crească cu 3% în 2015, susținută de proiectul de lege privind reducerea importurilor de petrol și de relaxarea monetară potențială. Cu toate acestea, scăderea cererii externe şi a cheltuielilor mai mici ale turiștilor ruși ar putea constitui noi factori negativi.

Prețurile mai mici ale petrolului vor fi, de asemenea, factori pozitivi în regiunea mediteraneană de sud și de est. Cu toate acestea, beneficiile semnificative ale scăderii prețurilor petrolului pot fi contracarate parțial de scăderea cererii de export, a investițiilor și remitențelor din țările Consiliului de Cooperare al Golfului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *