Acasă » Electricitate » Furnizorii reclamă incertitudinea legislativă, lipsa lichidității și a Garanțiilor de Origine

Furnizorii reclamă incertitudinea legislativă, lipsa lichidității și a Garanțiilor de Origine

5 decembrie 2023
Electricitate
Bogdan Tudorache

Furnizorii cer autorităților responsabile stabilirea unui dialog real pe termen lung pentru elaborarea noii legislații pentru asigurarea unor puncte de referință ale pieței predictibile, necesare asigurării lichidității pieței, finanțării proiectelor viitoare și vânzării de energie sustenabilă, susțin membri ai Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Una din caracteristicile clare ale pieței este că mecanismul MACEE, de vânzare obligatorie de energie, va rămâne în vigoare până la data precizată anterior, și anume sfârșitul primului trimestru al anului 2025, chiar dacă reîntoarcerea la piața liberă, realizată etapizat, ar aduce numeroase beneficii tuturor jucătorilor. Pe fondul condițiilor dificile ale ultimilor ani, mai multe firme mari de trading au părăsit piața.

”Suntem îngrijorați pe termen lung, multe firme de trading mari, multinaționale, au ieșit din România, lichiditatea pieței a scăzut…Suntem îngrijorați în ceea ce privește cantitățile livrate când nu va mai exista MACEE”, a spus unul din membrii AFEER.

Totodată, din cauza impredictibilității, ”nimeni nu mai poate oferi informații clare de pe piață pe următoarele 12 luni”.

Nu este, deocamdată, clar dacă furnizorii sunt exceptați de la suprataxa de 1% pe cifra de afaceri, întrucât nici o companie nu are un singur cod CAEN, iar furnizorii ar trebui teoretic exceptați, dar au și alte coduri CAEN în statut.

”Acest aspect trebuie prevăzut de lege, pentru că nimeni nu e ‘exclusiv furnizor`”, spun aceștia.

Suprataxarea va scumpi, în schimb, împrumuturile bancare – probabil cu 2 puncte procentuale de dobândă.

În coaliție s-a discutat ca băncile să ofere furnizorilor, care au garantat deja schema de plafonare-compensare, linii de factoring cu garanția statului, cu perioade de decontare în medie de 100-150 de zile. Băncile nu au agreat, încă, cu statul semnarea de garanții, însă, și, odată cu suprataxarea ce va avea loc luna viitoare, dobânzile vor crește – probabil – cu 2% pentru împrumuturile corporative.

”Toate aceste costuri se vor răsfrânge în buzunarele consumatorilor”, spun furnizorii.

Adoptarea sistemului Garanțiilor de Origine – absolut necesară pieței

În același timp, e reclamată și lipsa Garanțiilor de Origine (Guarantees of Origin, GoO), un instrument absolut necesar pentru ”înverzirea” proiectelor noi și a finanțării acestora, care ar fi trebuit adoptat deja în această vară.

”Mulți consumatori au politici ESG (de mediu, sustenabilitate și guvernanță) și au nevoie de GoO, atât pentru finanțare, cât și pentru a fi competitivi pe piața externă. La noi sunt blocate total”.

Conform AFEER, doar România și Polonia nu fac deocamdată parte din organismul de reglementare al GoO, Asociația Emitenților (AIB), însă Polonia a demarat deja procesul de aderare.

”Asociațiile producătorilor și consumatorilor vor, doar statul nu vrea”, a spus un furnizor.

”Cu ajutorul GoO se poate lua mai ușor un credit ‘verde’ bancar…Iar consumatorul beneficiază de îndeplinirea țintelor ESG, rating verde, etc”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *