Acasă » Petrol și Gaze » Franța: FDE a descoperit un depozit imens de hidrogen natural

Franța: FDE a descoperit un depozit imens de hidrogen natural

3 iulie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

La Française d’Énergie (FDE) a descoperit un depozit foarte mare de hidrogen natural, ceea ce a resuscitat interesul pentru rolul – cheie al hidrogenului în tranziția energetică a Europei.

De ani de zile, cercetătorii și întreprinderile din sectorul privat caută hidrogen natural, o incidență destul de rară, gazul de acest tip fiind cunoscut sub numele de hidrogen nativ sau alb, datorită potențialului său ca sursă de energie curată și regenerabilă, potrivit Euractiv.com.

„Dacă va fi confirmat, acesta ar fi cel mai mare rezervor potențial de hidrogen natural descoperit până în prezent în Europa”, a declarat Philippe de Donato, co-director de cercetare în cadrul laboratorului GeoRessouces de la Universitatea din Lorraine, pentru France 3 Grand-Est.

Într-adevăr, se crede că bazinul Lorenei ar putea conține 46 de milioane de tone de hidrogen natural – echivalentul a jumătate din producția mondială actuală de hidrogen – și suficient pentru a contribui în mod semnificativ la obiectivele UE de decarbonizare.

Hidrogenul natural este prezent în mod natural în scoarța și mantaua Pământului, explică Isabelle Moretti, cercetător la Universitatea din Pau și Pays de l’Adour. Poate fi găsit în mai multe locuri: „la crestele oceanelor, în munții cu ofiolite, rămășițe de roci oceanice antice, dar și în roci bogate în fier”, a spus ea într-un interviu pentru L’Usine Nouvelle în iunie 2021.

Resursa, care poate fi valorificată atunci când se degazează pe suprafața pământului sau când este extrasă cu foraje, se află de ceva timp pe radarele oamenilor de știință. Dar un interes mai larg pentru resursă a apărut pe măsură ce națiunile lumii au căutat să înlocuiască gazele fosile cu un combustibil curat.

Spre deosebire de hidrogenul produs din gaze naturale sau electroliză, omologul său natural nu necesită apă și puțină energie pentru a fi extras în timp ce ocupă foarte puțin teren.

În plus, producția sa nu este supusă unor perioade de instabilitate și este chiar regenerabilă, cu condiția ca „adaptăm rata de extracție la rata de generare, așa cum facem cu vaporii de apă caldă din energia geotermală”, a adăugat Moretti.

Într-adevăr, Pământul produce continuu hidrogen natural prin reacții chimice care sunt legate în principal de oxidarea mineralelor feroase.

Toate aceste avantaje fac din hidrogenul natural o resursă mult mai ieftină decât hidrogenul produs prin electroliză. Prețul hidrogenului natural este estimat la 1 euro pe kilogram, în timp ce hidrogenul regenerabil ajunge în prezent la 6 euro, potrivit unui document de poziție publicat în februarie la solicitarea Comisiei Europene de către inițiativa Earth2, un organism francez care reunește companii din industrie și grupuri de cercetare.

Toate aceste argumente înseamnă că „acesta ar fi cel mai scăzut emitent de carbon și cel mai ieftin hidrogen din lume”, a declarat Mikaa Mered, specialist în hidrogen și profesor la Science-Po Paris, care face parte din comitetul de experți al conferinței Forum Hydrogen Business for Climate din Franţa.

În plus, resursele naturale de hidrogen subterane sunt abundente, spune Nicolas Pélissier, președintele start-up-ului francez 45-8 Energy, specializat în heliu și hidrogen natural.

Potrivit estimărilor sale, acestea ar fi mai mari decât cele 90 de milioane de tone de hidrogen produse în prezent la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *