Acasă » Electricitate » Frank Hajdinjak: Ar trebui să punem mai mare accent pe energia descentralizată

Frank Hajdinjak: Ar trebui să punem mai mare accent pe energia descentralizată

13 august 2015
Electricitate
energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, cu prilejului evenimentului Energy Strategy Summit, organizat pe 4 iunie la Palatul Cantacuzino din Bușteni.

E pentru prima dată când vin aici de când sunt în România; este un loc foarte frumos, vă mulțumesc pentru invitație. Dacă ne uităm la nivel mondial, piața energiei se schimbă rapid, cu o viteză pe care nu am mai văzut-o în acest sector și nu cred că ne-am făcut încă temele pentru ca România să facă față provocărilor. Trebuie să ne adresăm schimbărilor care vin, să definim pentru România care este mixul energetic potrivit pentru viitor, ce fel de capacități de generare dorim să avem, ce mix vrem să avem. Trebuie să stimulăm aceste investiții, și același lucru este valabil pentru marile afaceri. Suntem prezenți în România în distribuția și furnizarea de gaze și energie electrică, și am investit în ultimii 10 ani, de când am venit în România, mai mult de 1,3 miliarde de euro în rețea.

Privind la starea rețelei, există încă un drum lung de parcurs pentru a aduce rețeaua la un nivel care este comparabil cu, să spunem, standardele vest-europene, și România trebuie, de asemenea, să ia o decizie aici: ce fel de rețele avem sau vrem să avem în viitor? Lumea este în curs de dezvoltare a rețelelor inteligente, instalații suplimentare pentru client, la domiciliu, dar acest lucru are un preț și România trebuie să ia o decizie: vrem să avem rețele de înaltă calitate și vrem să avem rețele inteligente? Care sunt implicațiile? În plus, vom vedea că există o provocare semnificativă venind din partea UE, cu scopul de a fi atenți la mediu, iar acest lucru va avea anumite implicații în viitor peisaj din sectorul energetic românesc.

Deci, trebuie să găsim răspuns acestor întrebări. Credem că România are perspective foarte bune pentru dezvoltare, avem tot felul de resurse disponibile pe partea de energie electrică, dar vrem să se stabilească stimulente pentru viitoarele investiții mari?

Acest lucru înseamnă, pentru investitori, construirea unui mediu potrivit. Noi, E.ON, credem că ar trebui, cu siguranță, pus un accent mai mare pe descentralizarea producției de energie. Europa se îndreaptă spre producția descentralizată, ceea ce înseamnă că suntem în curs de dezvoltare a unui consumator (casnic, afaceri, clădiri publice, instituții) care are și instalații de producție.

Vom vedea că avem capacități de producție mici și care vor schimba afacerile de generare și distribuție din România, și cred că este, de asemenea, răspunsul corect la întrebarea: cum facem să avem energie la prețuri accesibile? Trebuie să investim și în eficiența energetică; acest lucru va fi unul dintre mijloacele care ne vor ajuta la reducerea costurilor pentru clienții noștri. Consumul de gaz și de energie va scădea, și eficiența energetică va fi unul dintre răspunsuri pentru a face față facturii de energie.

Dacă ne uităm acum, avem o lege a eficienței energetice, dar care arată mai mult ca o lege de evitare a eficienței energetice. Există multe lucruri care lipsesc și cred că ar trebui să ne uităm mai întâi la legislația primară pentru a construi un mediu adecvat de investiții în eficiență energetică. România trebuie să acceseze fonduri semnificative în acest domeniu de la UE și, prin urmare, trebuie să facem bună legislația secundară.

Aș dori, de asemenea, să spun câteva cuvinte despre liberalizarea pieței de gaze. Cred că ieri (3 Iunie – n.r.) a fost anunțată calendarul. Vom avea începând de la 1 iulie o creștere a prețului. Desigur, acest lucru va avea un impact asupra facturii de energie și gaze naturale, și măsurile de eficiență energetică sunt un răspuns la creșterea facturii pentru clienții noștri.

În același timp, politica energetică trebuie să fie combinată cu o politică adecvată pentru industrie, în scopul de a forța investiții în dezvoltarea industrială a României, astfel încât să putem avea locuri de muncă mai bune și să dezvoltăm sectorul industrial din această țară. Ceea ce avem nevoie pentru a face acest lucru, și am tot rugat pentru așa ceva în ultimii 10 ani, este un mediu previzibil și stabil.

2 comentarii la „Frank Hajdinjak: Ar trebui să punem mai mare accent pe energia descentralizată”

  1. ENERGIA DESCENTRALIZATA. Subiectul este interesant prin avantajele economice ce vor aparea in timp.In principal ,economii de cabluri, pierderi energetice mai mici in retea, siguranta in functionarea unor utilitati ce nu vor mai fi afectate de avarii majore, aparataje cu caracteristici mult diminuate si altele. Aparitia noilor surse de energii neconventionale este adecvata acestor transformari, insa problema de baza ramane finantarea acestor noi investitii.

  2. ENERGIA DESCENTRALIZATA. Subiectul nu este doar interesant ci este si foarte actual chit ca reglementatorii il ingnora iar operatorii de retea sunt foarte rezistenti la orice nou proiect la care trebuie sa emita ATR-ul.
    Ma refer in special la aplicatiile mici, pentru consumul propriu al locatiei, gen microgenerare, pe gaz sau lemn, care sunt fezabile (timp de recuperare a investitiei de4-5 ani, IRR>10% si NPV>0 la 6-7 ani) fara vreun bonus (CV sau bonus de cogenerare).
    Finantarea, din bani privati, chiar nu este o problema, in prezent existand in Romania cateva fonduri de investitii interesate de astfel de proiecte. Deja exista cateva aplicatii care au dovedit fezabilitatea conceptului si domeniul se dezvolta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *