Acasă » Petrol și Gaze » Franck Neel, OMV Petrom: În următorii 10 ani ne vom redirecționa portofoliul către gaze, dar vom avea și 1 GW de regenerabile

Franck Neel, OMV Petrom: În următorii 10 ani ne vom redirecționa portofoliul către gaze, dar vom avea și 1 GW de regenerabile

14 decembrie 2021
Eolian
Bogdan Tudorache

Noua strategie a OMV Petrom pentru 2030 include investiții de 11 miliarde de euro, având un focus puternic pe tranziția energetică din Europa de Est, a spus Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.

”Ne vom redirecționa portofoliul către gaze, așa încât ne așteptăm ca până în 2030 să avem 70% din producție orientată către gaze, față de portofoliul de 50-50% divizat între petrol și gaze în prezent. Planificăm investiții importante și în regenerabile, vom avea cel puțin 1 GW de regenerabil în portofoliu, și țintim și producția de hidrogen – noul combustibil al decarbonării, și captarea carbonului. Vom investi și în biocombustibili de a doua generație, și vrem să devenim lider al pieței din România pentru biocombustibili”, a afirmat Franck Neel.

Printre sectoarele importante pentru tranziția energetică se numără piața consumatorilor casnici, iar România își va extinde rețeaua locală de gaze pentru a acoperi 40-45% din populație, pe măsură ce se va trece de la cărbune la gaze. Este, astfel, nevoie de sprijinul ANRE, pentru a atinge țintele ambițioase ale Uniunii, în următorii 30 de ani, pentru a garanta investitorilor perioada de operare a viitoarelor centrale pe gaz.

Totodată, Guvernul va trebui să abordeze problema mobilității prin trecerea transportului la LNG și CNG, acum nu foarte viabile pentru transportatori.

”Anul acesta am obținut licența pentru LNG în România”, a mai spus el.

”În prezent România importă circa 20% din necesarul de gaze, și dacă nu va exista investiția din Neptun Deep, România ar fi nevoită să importe 50%, pe termen lung. E vorba de minimum 50%, până în 2030. Încă așteptăm modificarea legii offshore, care ne va permite să avem condițiile fiscale și stabilitatea de care avem nevoie pentru a finaliza o astfel de investiție, de dimensiuni mari. Avem încredere că Guvernul va accelera procesul, acum, că avem și Romgaz implicată în proiect”, a mai spus Franck Neel.

”Vom avea și o producție de hidrogen în România care va îndeplini criteriile Taxonomiei UE. Hidrogenul albastru va avea emisii foarte scăzute. Pentru ca industria să treacă de la cărbune la gaz, avem nevoie de siguranța aprovizionării”, a adăugat el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *