Acasă » Regenerabile » Fotovoltaicul schimbă lumea energiei

Fotovoltaicul schimbă lumea energiei

5 iunie 2019
Regenerabile
Energynomics

Expansiunea anuală a fotovoltaicului în întreaga lume a depășit anul trecut nivelul de 100 GW. Piața multi-terawatt se dezvoltă, iar această tehnologie devine „un element de schimbare a jocului” în sistemul energetic global în cinci domenii specifice, potrivit unui consorțiu format de mai multe institute de cercetare.

Reducerea costurilor și extinderea capacității de producție din întreaga lume deschide posibilități complet noi pentru solar, în ultimii ani, după cum au susținut oamenii de știință de la Institutul Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară ISE. Dar dezvoltarea generează mai multe oportunități, în același timp crescând numărul de provocări cu care se confruntă industria, potrivit unui studiu recent publicat în revista Science de către Global Alliance for Solar Energy Research Institute (GA-SERI).

Creșterea industriei fotovoltaice pe o piață multi-terawatt se desfășoară mai repede decât se estima, potrivit experților din industrie. La sfârșitul anului trecut, 500 de GW de energie solară au fost deja instalate în întreaga lume. Până în 2030, cercetătorii așteaptă să fie instalați 10 TW la nivel global și 30-70 TW până în 2050, potrivit revistei PV Magazine.

„Costul modulelor fotovoltaice a scăzut cu două ordine de mărime în ultimii 40 de ani, iar până la sfârșitul anului 2018 a fost sub 25 cenți pe watt”, a declarat Andreas Bett, șeful Fraunhofer ISE. Cu aceste costuri, energia solară este „absolut competitivă” în multe părți ale lumii. În același timp, schimbările în sistemul de generare și transmisie vor avea loc datorită creșterii ponderii solarului în mixul de electricitate.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *