Acasă » Petrol și Gaze » FOREN 2022: Dacă vrem să renunțăm la gazele rusești din 2027 trebuie să luăm decizii acum!

FOREN 2022: Dacă vrem să renunțăm la gazele rusești din 2027 trebuie să luăm decizii acum!

16 iunie 2022
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

România trebuie să ia decizii acum dacă dorește să renunțe la gazele rusești până în 2027, pentru a își putea asigura aprovizionarea, susține Eric Stab, CEO Engie, în fapt, una din concluziile principale ale FOREN 2022.

”Dacă vrem să renunțăm la gazul rusesc până în 2027 trebuie să luăm decizii acum în următoarele săptămâni”, a spus Eric Stab.

Totodată, furnizorii sunt apăsați de creditarea sistemului de compensare și plafonare, întrucât nu au primit banii de la stat, iar acoperirea din resurse proprii – fie prin fonduri de tip capital de la firma-mamă, fie de la bănci – unde dobânzile sunt destul de mari – este suficient de costisitoare pentru a crea probleme serioase de capital circulant (cash flow).

Definirea reală a consumatorului vulnerabil reprezintă o altă linie prioritară pentru România – arată concluziile majorității celor chestionați de Energynomics la FOREN.

Deocamdată, definiția consumatorului vulnerabil e deficitară. De exemplu, dacă Engie are 2 milioane de consumatori, iar conform legislației românești, doar 40.000 sunt considerați vulnerabili, adică 2%, în Franța procentajul sare de 25%. 

O altă problemă – costurile cu echilibrarea, foarte mari în cazul României, duc la scăderea competitivității sectorului eolian. Totodată, măsurile de eficiență energetică trebuie să includă sprijinirea trecerii la pompe de căldură și renunțarea la centralele pe gaze de apartament, pentru a scădea consumul de gaze. Iar biometanul trebuie să fie luat în calcul ca o soluție eficientă pentru tranziția energetică, întrucât România dispune de suficiente deșeuri organice.

”În toate țările unde suntem activi, oamenii beneficiază de pe urma pompelor de căldură, pe care le adoptă tot mai mult acum, odată cu creșterea prețurilor. Acest lucru nu se întâmplă și în România, unde energia este încă subvenționată…Am văzut, în această iarnă, unele companii energetice abandonându-și clienții: toți speculatorii și-au abandonat clienții. Așadar, o sarcină (pentru autorități) ar fi să se asigure că toți furnizorii sunt serioși”, a comentat Volker Raffel, CEO, E.On România. 

”Schema de plafonare și compensare este cu mult prea generoasă – subvenționăm pe toată lumea”, a mai spus directorul E.On, care crede că un sistem cu vouchere ar fi mult mai potrivit.

În același timp, tarifele la distribuție sunt plafonate, ceea ce afectează calitatea și eficiența furnizării. Tarifele la distribuție ar trebui să crească și avem nevoie să accesăm fondurile europene, a mai spus el.

Totodată, pentru perioada de final a schemei de compensare, consumatorii și investitorii au nevoie de claritate și ar trebui să știe deja ce se va întâmpla de la 1 aprilie 2023, a adăugat Volker Raffel – trasând una din principalele concluzii ale FOREN 2022. 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *