Acasă » Interes general » Macroeconomie » FMI: Fără subvenții, consumatorii ar plăti cu 5,3 trilioane de dolari mai mult pentru energie

FMI: Fără subvenții, consumatorii ar plăti cu 5,3 trilioane de dolari mai mult pentru energie

25 mai 2015
Interes general
energynomics

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat recent un raport care susține că avantajele financiare sub formă de subvenții care vor fi acordate sistemelor energetice globale până la finalul acestui an vor însuma 5,3 trilioane de dolari, adică aproape 7% din economia mondială. Cea mai importantă concluzie, în opinia FMI, este că în lipsa acestor subvenții consumatorii ar plăti cu 5,3 trilioane de dolari mai mult pentru energie.

Totodată, fără subvenţii, care de cele mai multe ori reprezintă bani care nu sunt colectaţi de către stat, consumatorii ar plăti mai mult din cauza efectelor pe care utilizarea energiei le are asupra mediului înconjurător și sănătății umane.

Acum doi ani, subvențiile prognozate pentru 2015 erau cu aproape două miliarde de dolari mai mici. Utilizând o nouă metodologie, FMI a inclus de această dată în subvenţii și ajutoarele acordate pe întregul lanț valoric, mai ales consumatorilor de energie. Spre exemplu, FMI consideră că taxarea la cote mai mici a consumatorilor atunci când cumpără energie reprezintă o subvenție acordată acestora. Prin prisma acestui tip de ajutoare, suma care ajunge în cele din urmă la producătorii de energie este mult mai puțin însemnată decât totalul avansat de către FMI.

Spre exemplu, FMI estimează că între 400 și 500 de miliarde de dolari vor fi alocaţi în acest an pentru sprijinirea consumului de combustibili fosili, în scopul de a oferi aceste mărfuri către utilizatori la prețuri cât mai mici. Totuși, divizat pe componente, transportul, daunele produse drumurilor, congestiile de trafic ori accidentele reprezintă cumulat 40% din sumă. Agenția Internațională de Energie susţine că eliminarea acestui tip de subvenție ar diminua cu 20% emisiile de CO2 ale sectorului, prin descurajarea consumului acestor tipuri de combustibili.

Privite pe componente, subvențiile pentru achiziţia de energie la prețuri sub cele din piață vor fi de 333 de miliarde de dolari, cele destinate acoperirii costurilor cu poluarea se vor ridica la 2,74 trilioane de dolari, iar acțiunile pentru stoparea încălzirii globale vor primi 1,27 trilioane de dolari. Alți factori locali, care includ și utilizarea unei taxări reduse sau eliminarea complet a acesteia pentru consumul indirect de resurse, vor însuma 967 de miliarde de dolari.

Țara care va oferi cele mai mari subvenții este China, cu 2,3 trilioane de dolari (40% din totalul mondial), urmată de SUA, cu aproape 700 de miliarde de dolari (13% din total). Subvențiile oferite în cadrul UE se vor ridica la 330 de miliarde de dolari (6% din total). FMI estimează că fără aceste subvenții, guvernele ar putea colecta un plus bugetar de 2,9 trilioane de dolari în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *