Acasă » Evenimente Trecute » Finanțarea energiei – răspunsul companiilor la lipsa de coerență a politicilor publice (EBC, 21 noi)

Finanțarea energiei – răspunsul companiilor la lipsa de coerență a politicilor publice (EBC, 21 noi)

26 noiembrie 2018
Evenimente Trecute
energynomics

Ediția din 21 noiembrie a Energy Breakfast Club“Depășirea riscurilor în finanțarea proiectelor energetice” a reunit bancheri, asiguratori, mari companii și consultanți, iar în asistență numeroși reprezentanți ai autorităților cu atribuții în conturarea politicilor publice. Pentru depășirea obstacolelor și riscurilor în finanțare, toți vorbitorii au identificat nevoia unor formate de întâlnire și discuții aplicate, în care cunoștințele din domenii diferite (financiar, bancar, tehnic etc) să fie puse la un loc pentru o înțelegere corectă a realităților și posibilităților din piața energetică. Dialogul a fost deschis de către Gabriela Hârțescu, director general al Institutului Bancar Român, gazda ultimei ediții Energy Breakfast Club din acest an.

Domnia sa a exprimat către toți cei interesați disponibilitatea de colaborare din partea Institutului Bancar Român: “Invitația mea este să ne întâlnim aici și să colaborăm, iar pe anumite teme să facem echipe comune în care experți din domeniul energetic, alături de experți din domeniul bancar, să construiască programe de interes”. “Pentru orice segment al activităților din domeniul energetic, IBR are deja în portofoliu programe de training care pornesc de la abordări foarte specializate (de exemplu, analiză financiară avansată), până la programe de leadership. Împreună cu cei interesați, am dezvoltat programe personalizate, care se adaugă celor peste 100 de training-uri din oferta noastră”, a precizat Gabriela Hârțescu.

Claudia Brânduș: Riscurile provin din lipsa de stabilitate a mediului economic

„Una dintre probleme este că nu lucrăm în echipe mixte și fiecare crede că le știe pe toate”, a subliniat și Claudia Brânduș, președintele RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană. Riscurile sunt date de coerența și stabilitatea mediului economic în care investești, a sintetizat Claudia Brânduș, înainte de a detalia. “În prezent, apetitul investitorilor în energie regenerabilă este zero, pentru că nu nimeni nu poate să treacă dincolo de lipsa de coerență și stabilitate, dincolo de lipsa de viziune a acestei țări.” Strategia națională continuă să se refere la mari proiecte de investiții care nu s-au realizat de multe decenii, fără ca autorii acestui document să încerce să înțeleagă de ce nu au fost realizate aceste proiecte.

Costul mediu ponderat al capitalului (WACC) pentru investiții în proiecte de regenerabile este în România aproape de 11,4%, în vreme ce în restul Europei acest indicator este de 5%, a exemplificat președintele RWEA, continuând: “Nu avem mecanisme de vânzare a energiei. Nu avem viziune de țară pentru a anticipa care va fi mix-ul de generare a electricității pe viitor. Nu avem o lege a energiei care să rămână nemodificată măcar un an de zile. Ceea ce avem este o expunere totală la piață și permanente intervenții în piață din partea autorităților”.

Sectorul energiilor regenerabile – eoliene și fotovoltaice – este cel mai important investitor din industria energetică românească în ultimii ani, a reamintit Claudia Brânduș. Pentru viitor, noile tehnologii (pentru stocare și echilibrare la nivelul consumului) permit deja și ne obligă să înțelegem energiile regenerabile ca soluții optime. “Mix-ul energetic trebuie să și-l asume fiecare țară; România are nevoie de cărbune acum, dar nu va mai avea nevoie de cărbune peste 20 de ani. Ne trebuie, deci, un plan clar pentru această perioadă de tranziție, pentru a înțelege cum se va adapta România la această nouă realitate”, a mai spus Claudia Brânduș.

Abordarea standard a finanțării prin credit bancar

În intervenția domniei sale, Sebastian Staicu, Project Finance Manager, Corporate Finance Division, Banca Comercială Română, s-a referit la oportunitățile de investiții în sectorul energetic românesc și a expus, în detaliu, modul în care banca analizează un proiect pentru a identifica în ce măsură este bancabil (principiile de finanțare). “Pentru proiectele noi din energie, vom folosi în bună măsură modelul de finanțare pe care l-am aplicat pentru susținerea inițiativelor din segmentul regenerabile și care presupune companii special înființate în acest scop (SPV-uri)”, a precizat Sebastian Staicu.

Între elementele importante pe care le urmărește o bancă este calitatea investitorului (experiență anterioară și forță financiară proprie), iar recuperarea creditului se face strict din activitatea SPV-ului, din fluxul financiar generat. “Dacă serviciul datoriei este prea mare, atunci trebuie crescut nivelul de aport propriu al investitorului”, a precizat Staicu, adăugând că BCR oferă credite pe o durată de maxim 15, dar nu mai mult de 75% din durata de viață a activului finanțat.

Contractele comerciale pe termen lung sunt foarte importante, atât pentru asigurarea materiei prime, cât și pentru vânzarea producției, iar proiectele trebuie să fie complet asigurate pentru a preveni orice fel de riscuri (întreruperea activității etc). Sebastian Staicu a evocat, la rândul său, importanța unui cadru legal și de reglementare stabil.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN STAICU

În finalul intervenției domniei sale, reprezentantul BCR și-a expus perspectiva asupra oportunităților de investiții din fiecare sector al industriei energetice (explorare și producție de țiței și gaze naturale, regenerabile, minerit, transportul și distribuția de electricitate și gaze naturale, termoficare). Sebastian Staicu se așteptă ca în anii viitori să crească dinamica lucrărilor de infrastructură (electricitate și gaze naturale), precum și în sectorul termoficării, unde necesarul de investiții este foarte ridicat, dar sub rezerva implementării unui plan de acțiune coerent la nivel național.

ABB – Parteneriat cu mediul bancar

În intervenția domniei sale, Angela Mirea, Product Specialist Motoare si Generatoare ABB România e expus tendințele globale, între care creșterea consumului de energie la nivel industrial este unul dintre cele mai relevante. Viitoarele proiecte energetice vor ține cont tot mai mult de:

  • Interconectarea rețelelor
  • Calitatea energiei și managementul cererii
  • Digitalizare
  • Producție descentralizată (fotovoltaice de acoperiș) și micro-rețele
  • Stocarea energiei

Lider global în energetică și automatizări, ABB are răspunsuri (produse, sisteme și aplicații software) pentru industrie, transport și infrastructură, precum și companiile de utilități, organizate în patru divizii: echipamente electrice, robotică, automatizări și rețele.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANGELEI MIREA

“În momentul de față, ABB poartă discuții cu băncile pentru a putea oferi clienților o soluție de leasing pe 3-4 ani pentru achiziția produselor”, a declarat Angela Mirea. Sunt două condiții pe care produsele trebuie să le îndeplinească pentru a se putea califica într-o asemenea colaborare: să fie în tendințele identificate (pentru a avea o durată de viață cât mai îndelungată) și să fie cât mai standard (pentru ca echipamentul să poată fi revândut, dacă beneficiarul nu mai poate achita ratele împrumutului). Concret, ABB are în vedere roboții industriali și stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru a fi incluși într-un program de finanțare în parteneriat cu instituții financiare.

AON Consulting – Managementul riscurilor reduce costurile

George Dragne, Business Development Director AON România, a prezentat abordarea cu privire la administrarea riscurilor pe care o oferă AON România, o companie cu amprentă globală care îi permite să dețină o bună înțelegere a riscurilor din domeniul energetic. Un sondaj realizat de grupul AON la nivel global arată că schimbările legislative și de reglementare ocupă poziția a doua, fiind menționat de 46% dintre respondenți.

  • Variația prețurilor la mărfuri (commodities) – 55%
  • Schimbările legislative și de reglementare – 46%
  • Instabilitatea politică – 46%
  • Încetinirea creșterii/revenirii economice – 44%
  • Întreruperea activității – 38%

George Dragne a subliniat că partea cea mai importantă a primei de asigurare este costul de reasigurare, care este influențat de trei categorii de factori: incidente majore, care afectează costurile reasigurătorilor, legislația cu impact internațional (de tipul GDPR), apetitul de risc și obiectivele de profitabilitate ale reasigurătorilor (care uneori își restructurează portofoliile de la o industrie la alta).

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GEORGE DRAGNE

“Costul cu consultantul de asigurare este inclus în prima de asigurare”, a subliniat George Dragne, care a adăugat că, “dacă este un consultant puternic, acesta are un portofoliu suficient de mare plasat cu asigurătorii din piață, pentru a putea să ofere reduceri comerciale”.

George Dragne a mai precizat că o mare parte a costurilor de risc pot fi influențate prin măsuri de management al riscurilor, iar o mare parte din costurile cu managementul riscurilor sunt oricum incluse în prima de asigurare. Contează, deci, cu atât mai mult calitatea și volumul know-how-ului cu care vine consultantul.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, AON România, BCR.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții circa 40 de experți, reprezentanți ai ABB România, Academia Română, AON România, Ascenta, BCR, Belvedere, Bioterpena System, Conpet, Depogaz Ploiești, Elcen, Elux Rodit, EnergoBit, Fautech Engineering, Garanti Bank, Activ Green Tech, Grup OMIR, ICEMENERG, Kronesolar, Marsh, Ministerul Energiei, Monitorul de Petrol si Gaze, ONE Petrom, ONE Supply & Trading, Revista Electricianul, TEB Energy, Tehnocont, Univers Ingineresc, Uzinsider General Contractor..

Participare

În 2018, energynomics.ro va organiza 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *