Acasă » Electricitate » Finanțare pentru eficiență energetică în industrie – apel de proiecte deschis la Ministerul Energiei până pe 15 februarie

Finanțare pentru eficiență energetică în industrie – apel de proiecte deschis la Ministerul Energiei până pe 15 februarie

20 ianuarie 2023
Consumatori
energynomics

Până pe 15 februarie, firmele active în domeniul industrial mai pot depune cereri de finanțare prin PNRR pentru investiții integrate destinate creșterii eficienței energetice în industrie. Primul apel din cadrul măsurii PNRR I5, încheiat în septembrie 2022, a atras 14 cereri de finanțare și a condus la modificarea condițiilor de eligibilitate ca răspuns la solicitările venite din piață.

Bugetul întregii scheme de sprijin pentru investiții în eficiență energetică este de 64 de milioane de euro. “Ne propunem să avem minim 50 de proiecte”, a precizat Cristian Ilie, directorul general al Direcției pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, în cadrul EnergynomicsTalks.

Beneficiarii pot să ajungă la o valoare maximă a ajutorului de 1,2 milioane de euro. “Au fost aduse modificări ghidului și schemei de finanțare, am obținut aprobările de la Consiliul Concurenței, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, astfel încât intensitatea ajutorului de stat a crescut de la 30%, la 50% pentru întreprinderile mici și mijlocii. În plus, poate fi aplicat un supliment de 15%, ceea ce duce intensitatea ajutorului de stat la 65%, pentru firmele localizate în zone defavorizate.

În primul apel, intervențiile pentru eficiență energetică erau limitate la un singur amplasament pentru o firmă. “Acum se pot moderniza mai multe locații pentru aceeași firmă”, a precizat Cristian Ilie. “Mai mult decât atât, dacă o firmă dorește să depună mai multe proiecte, pentru intervenții distincte, o poate face acum.”

Investițiile finanțate în cadrul măsurii I5 trebuie să dovedească un impact pozitiv în ceea ce privește:

  • reducerea consumului de energie (energie electrică și termică, resurse energetice)
  • reducerea emisiilor GES, raportate la economiile de energie realizate ca urmare a implementării investiției
  • reducerea intensității energetice a activității beneficiarilor
  • dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a consumului de energie și a progreselor în materie de eficiență energetică realizate de către operatorii economici;
  • susținerea financiară a serviciilor energetice furnizate de operatorii economici de specialitate
  • stimularea investițiilor realizate de operatorii economici în vederea reducerii consumului de energie și creșterii eficienței energetice a activității economice.
  • o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică și mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecție a mediului și pe îmbunătățirea calității acestuia

Depunerile de proiecte de fac electronic, iar perioada de implementare a investițiilor prin măsura PNRR I5 are ca termen final data de 31 decembrie 2025.

Mai multe informații AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *