Acasă » Electricitate » Fondul pentru eficiență energetică va fi aprobat prin OUG

Fondul pentru eficiență energetică va fi aprobat prin OUG

23 ianuarie 2023
Electricitate
energynomics

Ordonanța de urgență pentru înființarea Fondul Național de Investiții în Eficiență Energetică este pe traseul de aprobare internă în Ministerul Energiei, a declarat Cristian Ilie, directorul general al Direcției pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, în cadrul EnergynomicsTalks. Fondul va fi alimentat prin vânzarea unei părți din certificatele de emisii de CO2 alocate României prin schema EU ETS.

Operaționalizarea Fondului Național de Investiții în Eficiență Energetică este una dintre reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Ideea de “reducere a intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil de stimulare a eficienței energetice în industrie și creștere a rezilienței” apare încă din 2012, în prima directivă europeană privind eficiența energetică. Un asemenea fond a fost din nou cerut în 2018 și se regăsește deja ca deziderat în legislația și în strategiile naționale. Fondul “va ajuta pentru finanțarea programelor de eficiență energetică, pentru promovare, pentru finanțarea sau cofinanțarea auditurilor energetice, de exemplu, la nivelul IMM-urilor, pentru a promova serviciile de eficiență energetică și cogenerarea”, a precizat Cristian Ilie.

Fondurile vor fi alocate pe baza unor apeluri de proiecte, pentru măsuri  și obiective pe care Direcția pentru Eficiență Energetică le va stabili împreună cu reprezentanții beneficiarilor. “Organizăm o consultare [cu auditori energetici, manageri energetici, consultanți din firme, consultanți pentru proiecte de energetice], tocmai pentru a scoate din piață nevoile și a le implementa”, a mai spus Cristian Ilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *