Acasă » Interes general » Fechet: S-au cheltuit miliarde în economia circulară, dar rezultatele sunt sub aşteptări

Fechet: S-au cheltuit miliarde în economia circulară, dar rezultatele sunt sub aşteptări

27 martie 2024
Interes general
energynomics

Investițiile care țin de economie circulară și de sistemele de management integrat s-au ridicat la „miliarde bune”, însă rezultatele, deşi prezintă un oarecare progres, sunt sub aşteptările pe care le aveam, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„În România s-au investit miliarde de euro. Dacă ne uităm la toate investițiile care țin de economie circulară, sistemele de management integrat al deşeurilor, toate sumele atrase din fonduri de preaderare, din POS-ul de mediu, mai nou din POIM, şi pe care ne propunem să le cheltuim şi în următorul exercițiu financiar, observăm că s-au cheltuit miliarde bune de euro şi rezultatele, deşi prezintă un oarecare progres, sunt sub aşteptările pe care le aveam, cel puțin la momentul la care am scris toate acele proiecte, toate acele cereri de finanțare”, a spus Fechet, conform Agerpres.

Ministrul a subliniat că, în privința economiei circulare, în loc să recuperăm decalajul față de majoritatea țărilor din Uniunea europeană, „suntem încremeniți la un procent ruşinos”.

„Dacă ne uităm la tot ceea ce înseamnă economie circulară, dacă ne uităm la toate cifrele din ultimii ani, o să observăm că nu ne sperie neapărat rezultatele, dar ne sperie tendința, pentru că în loc să recuperăm foarte mult din decalajul pe care îl avem astăzi față de majoritatea celorlalte state membre, stăm încremeniți la un procent ruşinos, fie că discutăm despre colectare separată, fie că discutăm despre reciclare, fie că discutăm despre orice alte chestiuni. (…) Eu cred că există o nevoie de reformă profundă în legătură cu modul în care înțelegem ceea ce înseamnă economia circulară”, a afirmat Mircea Fechet.

El a reamintit că, în cadrul Planului Național de Redresare şi Reziliență, există sume alocate economiei circulare, precum cele pentru centrele de colectare cu acord voluntar, iar ofertele depuse la licitația pentru acestea urmează a fi deschise la 1 aprilie.

De asemenea, a adăugat ministrul, celelalte centre mari sunt într-un proces „mai avansat sau mai puțin avansat” de execuție şi este aproape de atribuire licitația pentru insulele digitalizate, acele puncte de colectare separată care urmează să fie puse la dispoziția autorităților locale.

„Şi, nu în ultimul rând, o linie de finanțare pe care eu o consider foarte importantă, ea se numeşte generic „fabrici de reciclare”. 220 de milioane de euro punem la bătaie prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu acelor operatori economici care urmează să desfăşoare activități de reciclare sau similare cu activitățile de reciclare şi de tratare”, a mai spus Mircea Fechet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *