Acasă » Interes general » EY: 85% dintre directorii executivi din România planifică un exit în următorii doi ani

EY: 85% dintre directorii executivi din România planifică un exit în următorii doi ani

3 iunie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

În contextul unei intensificări a activității de exit, directorii executivii de la nivel global, cât și cei din România recunosc că obținerea câștigurilor scontate din cedările de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment.

Circa 75% dintre respondenții români au declarat că nu au reușit să obțină prețul așteptat în cea mai recentă cedare de active, o situație foarte similară cu tendința globală (79% dintre respondenții la nivel global). În același timp, 70% dintre directorii executivi români au declarat că deficiențele din analiza strategică și de portofoliu au afectat rezultatele așteptate din cedările de active, un procent mai mic față de cel global (77% din numărul total de respondenți la nivel mondial). În plus, conform răspunsurilor a 55% dintre respondenții locali, cea mai recentă dezinvestiție nu a generat impactul așteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei rămase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).

Această ediție a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din România, a arătat că un procent record de companii (78%) în istoria de nouă ani a studiului păstrează un timp mult prea îndelungat unități de business care, deși au reprezentat la un moment dat un element esențial în portofoliu, consumă acum inutil resurse și capital care ar putea avea o alocare mai bună. La nivelul României, 75% dintre directorii executivi cuprinși în studiu confirmă că au păstrat prea mult timp în portofoliu unele active, deși ar fi trebuit să le cedeze.

În pofida acestor provocări și în contextul în care companiile se confruntă cu decizii dificile în privința alocării capitalului, majoritatea respondenților (67% în România și 76% la nivel global) estimează o accelerare a planurilor lor de dezinvestiții ca efect al pandemiei. 85% dintre respondenții români intenționează să inițieze următoarea dezinvestiţie sau cedare de active în următorii doi ani, cu mult peste procentul de 56% dintre respondenții la nivel global.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *