Acasă » Petrol și Gaze » Import-Export » Ungaria a încheiat un acord pe 15 ani cu grupul rus Gazprom

Ungaria a încheiat un acord pe 15 ani cu grupul rus Gazprom

3 iunie 2021
Import-Export
Gabriel Avăcăriței

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a semnat joi cu grupul rus Gazprom un acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, acord care va intra în vigoare imediat ce va expira actualul contract, în luna septembrie a acestui an, transmite Reuters.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) va un terminal din Croaţia, potrivit Agerpres.

De asemenea, în perioada următoarea urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

„Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale… Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a declarat Peter Szijjarto într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, adăugând că legătura de la graniţa Ungariei cu Serbia va deveni operaţională până în luna octombrie.

Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa în conformitate cu noul acord convenit cu Gazprom şi nici preţul, adăugând doar că formula de preţ este una „flexibilă” iar companiile energetice din cele două ţări vor negocia detaliile.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *