Acasă » Electricitate » Exxon investește 1 miliard de dolari pe an în cercetare pentru energia verde

Exxon investește 1 miliard de dolari pe an în cercetare pentru energia verde

6 noiembrie 2017
Dezvoltare profesională
Gabriel Avăcăriței

Una dintre cele mai mari companii petroliere din lume investește peste 1 miliard de dolari SUA pe an în forme alternative de energie din alge, proiectate pentru a se transforma în biocombustibili și celule care transformă emisiile în energie electrică.

Fondurile Exxon Mobil Corp sunt dedicate pentru mai mult de o sută de proiecte de cercetare privind tehnologiile ecologice, în cinci până la zece domenii-cheie, potrivit vicepreședintelui pentru cercetare și dezvoltare, Vijay Swarup. În timp ce orice descoperire comercială este la cel puțin un deceniu distanță, sprijinul oferit de Exxon energiei curate arată că Exxon se află în căutarea unui viitor în care combustibilii fosili sunt mai puțin dominanți.

„Aceste arii reprezintă o provocare majoră și dacă le putem rezolva, acestea vor avea un impact imens asupra afacerii noastre”, a spus Swarup, într-un interviu telefonic. „Contribuim cu mai mult decât bani. Aducem știința, angajamentul de cercetare. ”

În timp ce Exxon și-a dezvăluit o parte din activitatea sa anterior și a difuzat reclame despre activitatea sa în domeniul algelor, remarcile lui Swarup reprezintă primul indiciu al interesului companiei petroliere în energiile alternative.

Exxon se alătură unei liste crescânde de specialiști în domeniul petrolului care vor să facă față adoptării surselor regenerabile de energie, care ar putea să ducă la renunțarea la aproximativ 8 milioane de barili de cerere brută pe zi, potrivit Bloomberg New Energy Finance. Unele companii, precum Total SA, au făcut achiziții pentru a intra în astfel de afaceri. Altele, cum ar fi Royal Dutch Shell Plc, folosesc experiența din exploatarea platformelor offshore pentru a dezvolta ferme eoliene în Marea Nordului.

Cu sediul în Irving, Texas, Exxon susține că abordarea sa este diferită deoarece se concentrează pe știință, a spus Swarup. S-a alăturat aproximativ 80 de universități și colaborează cu companii mai mici în domeniul cercetării.

Proiectele pe care le are în lucru includ:

  • Alge – Biocombustibili: Exxon intenționează să recolteze alge în iazuri sau oceane din întreaga lume și să le transforme într-un biocombustibil pentru distribuția regională. Swarup se așteaptă ca acesta să fie mai întâi amestecate cu combustibil diesel și cu combustibil aviatic, dar obiectivul este de a vinde, în cele din urmă, 100% combustibil derivat din alge.
  • Biodieselul produs din deșeuri agricole. Compania lucrează cu Renewable Energy Group Inc. pentru a folosi microbii pentru a transforma resturile de culturi necomestibile, cum ar fi reziduurile de porumb, în biocombustibili. Cele două companii și-au început colaborarea în 2016 și au extins recent programul lor comun de cercetare.
  • Celule de combustie cu carbonat: Cele mai multe celule de combustie generează energie electrică prin reacția chimică cu gazul natural sau hidrogenul. Acestea utilizează dioxid de carbon. Exxon și FuelCell Energy Inc. studiază modul în care dispozitivele pot fi utilizate pentru captarea și stocarea carbonului și pentru generarea electricității în același timp. Va construi o instalație- pilot în câteva luni, acum fiind în lucru ingineria instalației.
  • Intensificarea proceselor: Exxon colaborează cu Institutul de Tehnologie din Georgia pentru a dezvolta o metodă mai eficientă de rafinare a țițeiului în plastic. Este vorba despre utilizarea unei membrane și a osmozei, mai degrabă decât a căldurii. Exxon vizează reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon cu până la jumătate, prin acest proces.

„Suntem încă la peste 10 ani distanță”, atât pentru biocarburanții din alge, cât și pentru celulele de combustie cu carbonat care urmează să fie distribuite la scală, potrivit lui Swarup, care a declarat că Exxon și-a concentrat cercetarea asupra algelor timp de opt ani, potrivit Bloomberg.

Principala prioritate a lui Swarup este identificarea și dezvoltarea de proiecte care pot fi redimensionate pentru acoperirea globală a companiei Exxon. Compania operează pe șase continente și a avut venituri de 198 miliarde de dolari anul trecut, mai mari decât PIB-ul adunat al Qatar-ului și Kuweit-ului, țări membre ale Organizației țărilor exportatoare de petrol OPEC.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *