Acasă » Petrol și Gaze » Prelungirea memorandumului cu statul român rămâne o prioritate pentru KMG

Prelungirea memorandumului cu statul român rămâne o prioritate pentru KMG

24 ianuarie 2017
Explorare și producție
energynomics

În urma întâlnirii ministrului Energiei Toma Petcu cu o delegaţie din Kazahstan, aceasta i-a transmis că o prelungire a memorandumului Rompetrol, semnat în 2013, şi care a expirat la finalul anului trecut, reprezintă o prioritate, potrivit cotidianului Bursa. Întânirea a avut loc în contextul discuţiilor despre participarea României la expoziţia internaţională „Expo Astana – 2017”, precizează cotidianul.

 

Memorandumul semnat în 2013 prevede faptul că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

Fostul Ministru al Energiei Victor Grigorescu a spus, în septembrie, că Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol, deşi senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii dăduseră aviz negativ proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. la 15 februarie 2013.

România va participa anul acesta, cu un pavilion național de 370 de metri pătrați, la expoziția ”Energia viitorului”, în Kazahstan, pentru a promova atât tradițiile, cât și perspectivele energeticii românești, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. La eveniment vor fi reprezentate peste 100 de state pentru o perioadă de trei luni, între 10 iunie și 10 septembrie.

În decembrie, Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC (China Energy Company Limited) au semnat un acord, care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMG International, anunţată în aprilie 2016, după ce „ambele părţi au clarificat anumite aspecte tehnice şi juridice ale acordului”.

Unele dintre aspectele care trebuiau clarificate ar putea avea legătură cu faptul că, în mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale „KazMunayGas International NV” (fostă The Rompetrol Group NV), „Oilfield Exploration Business Solutions” (fostă „Rompetrol”) şi „Rompetrol Rafinare”, într-un nou dosar „Rompetrol”, disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *