Acasă » Petrol și Gaze » Rusia rămâne principalul furnizor de țiței al Chinei

Rusia rămâne principalul furnizor de țiței al Chinei

21 august 2023
Import-Export
energynomics

Rusia a rămas în iulie cel mai mare furnizor de țiței al Chinei, arată datele publicate duminică de Guvernul de la Beijing, chiar dacă livrările ruseşti au scăzut de la nivelul record înregistrat anterior, deoarece discounturile mai reduse şi majorarea cererii interne au afectat exporturile Moscovei, transmite Reuters.

Luna trecută, livrările de țiței rusesc au crescut cu 13% față de iulie 2022, la 8,06 milioane tone metrice, sau 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit cifrelor publicate de Administrația vamală chineză, potrivit Agerpres.

În primele şapte luni din acest an, Rusia a livrat Chinei 60,66 milioane tone de țiței, un avans de 25% față de perioada similară din 2022.

În iulie, livrările din Arabia Saudită, de 5,65 milioane tone de țiței, au scăzut cu 14% față de iulie 2022, şi cu 31% față de iunie 2023.

În pofida sancțiunilor occidentale şi a plafonării prețului țițeiului rusesc, tipul de petrol ESPO, care se exportă în Asia, are un preț apropiat de cotațiile de referință ale petrolului, deoarece cererea puternică din India şi China erodează nivelul discountului în urma sancțiunilor.

În iulie, livrările de petrol ESPO se comercializau cu un discount de 5-6 dolari per baril față de cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului, în timp ce în martie era un discount de 8,5 dolari per baril, conform traderilor.

Cererea mai solidă din Rusia ar urma să ducă la o scădere generală a exporturilor ruseşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *