Acasă » Evenimente » Nu rata! » Experții din energie pregătesc proiectele de cercetare pentru Forumul Inovării

Experții din energie pregătesc proiectele de cercetare pentru Forumul Inovării

10 octombrie 2013
Evenimente
energynomics

[one_half]În mai puțin de o săptămână începe la București Forumul Inovării, un eveniment în care energia ocupă un loc important, pentru că în prim plan vor fi resursele regenerabile și rețelele inteligente. Vor fi prezentate proiecte de succes, dar și soluții de finanțare, din fonduri europene. Principala sursă este Programul Orizont 2020, cu un buget propus de 70 de miliarde de euro, pentru susținerea proiectelor de cercetare. Prin programul Orizont au fost deja finanțate mai multe proiecte relevante pentru industria energetică, în care au participat și companii din România.

Simpozionul internațional „Forumul pentru inovare” se va realiza cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării și își propune să crească numărul de firme și unități de cercetare–dezvoltare implicate în Platforme Tehnologice, să identifice inovații, invenții, firme inovative și noi tehnologii cu scopul de a transfera inovarea în mediul economic.

Două teme vor acoperi agenda în prima zi: Inovare și competitivitate, respectiv Finanțarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie în România. Dezbaterile pe această din urmă temă vor include referiri la aspecte legislative, comerciale și financiare (Rovana Plumb, Ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Constantin Niță, Ministru delegat pentru Energie, Ministerul Economiei, Mihail Fâcă, Președinte, Agenția Națională Pentru Protecția Mediului), dar și la provocari tehnologice. Sub moderarea lui Călin Vilt, consilier CNR – CME, vor lua cuvântul Gabriel Vlăduț, de la IPA CIFATT Craiova, , Profesor Nicolae Olariu, președinte la Asociația Patronală Surse Noi de Energie SUNE și reprezentanți ai dezvoltatorilor de proiecte/tehnologii, investitori și importatori de tehnologii.
Energia va reveni în 18 octombrie, în cadrul panelului de discuție Cercetare-inovare-energetică:

– Planul de acțiuni Smart Grids – Călin Radu Vilt, Consilier Științific, CNR-CME, Membru în Consiliul de Politici Smart Grid

Ionuț Purica, Consilier Științific CNR-CME, reprezentant al Institutului de Cercetări al Academiei
[/one_half][one_half_last]- Priorităţile cercetării și inovări în domeniul Energie, Nicolae Vasile, Președinte al Consiliului Științific al CNR-CME
– Prioritățile din cadrul Horizon 2020 în domeniul Energie – Viorel Ioanas, NCP Energie
– Energia viitorului fărp hidrogen ? – pledoarie pentru a investi în hidrogen – Mihai Varlam, ICSI Rm Vâlcea
– Mentoratul – o necesitate în transferul experienței între generații – Carmencita Constantin, ISPE
Wilhelm Kappel, Director ICPE-CA

Finanțare de 70 de miliarde de euro prin Programul ORIZONT 2020

Programul european pentru cercetare si inovare Orizont 2020 urmărește stimularea inovării, cercetării și competitivității la nivel european, cu un buget propus de 70 de miliarde de euro.
Sunt eligibili toți actorii implicați în procesul de cercetare din statele membre UE și finanțează inclusiv programele de cercetare care vizează rezistența la provocările societății, între care utilizarea eficienta a resurselor si materiile prime și sursele de energie sigure, ecologice și eficiente.

###details###[/one_half_last]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *