Acasă » Interes general » Experți: Clădirile ar trebui să protejeze împotriva schimbărilor climatice

Experți: Clădirile ar trebui să protejeze împotriva schimbărilor climatice

5 iulie 2016
Interes general
energynomics

Investitorii cer Comisiei Europene să modifice legislația privind cerințele referitoare la calitatea climatului interior al clădirilor prevăzute de Directiva privind Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD). Clădirile pot ajuta, de asemenea, în adaptarea la schimbările climatice, spun experți citați de Euractiv.com.

Clădirile din UE ar trebui să fie nu numai eficiente energetic, ci, de asemenea, capabile să producă și stoca energie, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič la lansarea Forumului pentru eficiență energetică din Europa de Est și Centrală, care a avut loc săptămâna trecută (22-25 iunie) în Bulgaria.

Revizuirea performanței energetice a clădirilor (EPBD), care urmează să fie prezentată de către Comisie în luna septembrie, s-ar putea concentra asupra acestor aspecte.

„Avem în vedere consolidarea unor cerințe privind eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul clădirilor, în special pentru clădirile existente, și de a adapta clădirile pentru uzul aparatelor inteligente și automatizării domestice”, a spus Šefčovič.

De asemenea, unii stakeholderi doresc ca executivul să facă presiuni pentru o mai bună calitate a climatului interior, cum ar fi o ventilație suficientă sau suficientă lumină în interiorul clădirilor.

„Nu avem clădiri create pentru eficiența energetică, ci cu scopul de a asigura un trai sigur, confortabil și sănătos. Randamentul energetic este ceva ce ar trebui să fie urmat, în paralel”, spune Andreas Hermelink, reprezentant Ecofys.

Potrivit lui Hermelink, sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta sinergiile potențiale dintre eficiența energetică și clădirile sănătoase.

Eforturile pentru a obține o calitate mai mare a climatului interior ar putea, de asemenea, motiva Europa mai bine să își îndeplinească obiectivele climatice, a adăugat Hermelink.

„Una dintre modalitățile de creștere a cererii de eficiență energetică constă în fapt în concentrarea asupra beneficiilor non-energetice, deoarece factori precum creșterea productivității, satisfacția angajaților sau îmbunătățirea sănătății, sunt de obicei mult mai importante pentru factorii de decizie decât simple economii de energie”, a declarat de Steven Fawkes, expert ăn finanțarea eficienței energetice.

Îmbunătățirea bunăstării este la fel de importantă pentru europeni precum costurile energetice reduse, conform Barometrului pentru Cămine Sănătoase pentru 2016 al Grupului Velux.

Întrebați care ar fi motivul principal pentru renovare, 75% din 14.000 de proprietari din 14 țări au răspuns că reducerea costurilor energetice sunt foarte sau extrem de important. Al doilea cel mai important motiv a fost de a îmbunătăți viața la domiciliu, pe care 73% din respondenți au identificat-o ca extrem de importantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *