« Toate evenimentele

Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare (2-3 martie 2021)

02 Mar 2021 @ 14:00 - 03 Mar 2021 @ 18:30

În 2 și 3 martie, Organizaţia Industriei Canadiene Nucleare (OCNI), ROMATOM, Nuclearelectrica, Ambasada Canadei ȋn Romȃnia și Energynomics au plăcerea de a vă invita să participaţi ȋn la evenimentul ONLINE “Parteneriatul Canada-Romȃnia ȋn domeniul tehnologiilor nucleare”. Evenimentul își propune să prezinte parteneriatul de lungă durată dintre Canada și România în domeniul nuclear și să discute viitoarele proiecte de investiții comune.  Cele două zile de conferință vor include 7 sesiuni de discuţii ȋntre experţi, oficiali guvernamentali și decidenți din mediu privat, ȋntre orele 2:00 PM şi 7:00 PM fusul orar al Bucureştiului şi ȋntre orele 7:00 AM şi 12:00 PM fusul orar al Ottawa.

Conferința ONLINEParteneriatul Canada-Romȃnia ȋn domeniul tehnologiilor nucleareoferă spațiul în care își pot exprima opiniile peste 20 de vorbitori – înalți oficiali guvernamentali și organisme de reglementare, manageri de vârf de la companii importante, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, experți români și canadieni.

  

Accesul la conferinţă este liber pentru toţi profesioniştii din industria nucleară din Romȃnia şi Canada şi pentru cei din sectoare complementare. Vă rugăm să vă ȋnregistraţi AICI! Veți avea ocazia să transmiteți întrebări vorbitorilor invitați și să luați legătura cu ceilalți participanți înregistrați pe pagina de eveniment din platforma MyConnector!

În 2 și 3 martie, cei mai influenți factori de decizie din industria nucleară românească se vor întâlni cu omologii lor canadieni pentru cea mai mare dezbatere profesională dedicată sectorului nuclear, cu sesiuni plenare și prezentări individuale.

VORBITORI

AGENDA (ora României, EEST, GMT+2)

Marți, 2 martie – ONLINE

13:45 – 14:00 ÎNREGISTRARE și TESTE

14:00 – 14:05 Film introductiv despre centrala nucleară de la Cernavodă

14:05 – 15:05 Sesiunea introductivă

 • Hon. Mary Ng, P.C., M.P.- Canada’s Minister of Small Business, Export Promotion and International Trade
 • Dan Drăgan, State Secretary in the Romanian Ministry of Energy
 • ES Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România
 • Cosmin Ghiță, CEO SN Nuclearelectrica SA
 • Carl Marcotte, Senior Vice-President, Marketing and Business Development, SNC-Lavalin
 • Lucian Rusu, președintele ROMATOM
 • Ron Oberth, președintele OCNI
 • Stephanie Smith, President, CANDU Owners Group

Moderator: Gabriel Avacaritei, Energynomics

15:05 – 15:15 PREZENTARE INDIVIDUALĂ – Prof. Ion Purica, ROMATOM

15:15 – 15:30 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

15:30 – 15:50 Prezentare Proiectul noilor Unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă

După încetarea rundei anterioare de negocieri, România si Statele Unite ale Americii au initializat un Acord Interguvernamental in octombrie 2020 pentru coopeare in domeniul nuclear civil, inclusiv pentru proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. In baza declaratiilor oficialitatilor guvernamentale, proiectul se va desfasura in cadrul unui consortiu Euro-Atlantic care include SUA, Canada si Franta. Acest proiect important va dubla capacitatea nucleară a României pentru a satisface cererea de energie în creștere, îmbunătăţi siguranţa alimentării cu energie și pentru a atinge obiectivele privind schimbările climatice. Proiectul este menţionat de toate scenariile “Strategiei Energetice a României până în 2030, cu perspectiva anului 2050”, precum și din “Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030”. Unitatea 3 trebuie să fie devină operațională până în 2030, iar Unitatea 4 la scurt timp după anul 2030.

 • Alexandru Havriș, SNN
 • Alexandru Mărciulescu, SNN

15:50 – 16:10 Prezentare Retubarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Procesul de retehnologizare al Unității 1 de la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) de la Cernavodă este unul complex, care implică participarea industriei orizontale, o echipă de supervizare eficientă și un calendar strict de desfăşurare al proiectului. Perioada ȋn care unitatea nu va funcţiona pentru a permite retehnologizarea va fi între decembrie 2026 și decembrie 2028, iar costul proiectului este estimat la 1,2 – 1,5 miliarde de euro, pe baza unui benchmark international. Proiectul de retehnologizare a Unității 1 va avea ca rezultat încă 30 de ani de funcționare sigură, fiabilă, curată și eficientă a Unității 1.

Instalatia de detritiere de la CNE Cernavoda (CTRF) va avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor radioactive ȋn mediu, precum și a dozelor radioactive pentru muncitori.

 • Sorin Ghelbereu, CTRF and Refurbishment Director, SNN

16:10 – 16:30 Prezentare Proiectul de retehnologizare a Centralei Darlington

Centrala nucleară Darlington a fost o sursă fiabilă de energie pentru Ontario pentru mai bine de 30 de ani, iar programul de retehnologizare programat pentru următorii 10 ani va oferi alți 30 de ani de energie accesibilă, fiabilă și curată. În 2016, după ani de planificare și pregătire detaliată, echipa Ontario Power Generation (OPG) formată din parteneri de proiect, experți din industrie, profesioniști din domeniul energiei și experţi calificați a închis cu succes primul dintre cele patru reactoare Darlington programate pentru retehnologizare. În iunie 2020, după mai mult de trei ani de execuție, OPG a reconectat cu succes Unitatea 2 la rețeaua electrica a provinciei Ontario la 100% putere maximă. Cifre legate de Retehnologizarea Unităţii 2: 24 de milioane de ore lucrate din 2016; 765.000 de ore petrecute pentru instruire în facilitățile de formare; 18 din 18 proiecte de siguranță și infrastructură finalizate; 100.000 de sarcini de lucru procesate.

 • Gary Rose, Deputy Vice President OPG

16:30 – 16:45 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

16:45 – 17:35 Sesiunea Reglementarea siguranţei nucleare

Asigurarea funcționării în siguranță a centralelor nucleare este obiectivul cheie al proiectanților, operatorilor și autorităților de reglementare nucleare, atȃt ȋn Canada, cȃt şi ȋn România. CNCAN din România și CNSC din Canada colaborează pe termen lung în acest domeniu. De asemenea, îndeplinirea cerințelor de securitate nucleară ale Uniunii Europene este o provocare pentru industria nucleară din Statele Membre. Sesiunea de securitate nucleara va discuta despre modul în care colaborarea canadiano-romana va susține siguranța viitoarelor proiecte nucleare de tip CANDU care se vor realiza in Romania.

 • Ramzi Jammal, CNSC
 • Patrick Reid, SNC-Lavalin
 • Mădălina Coca, Head of the Nuclear Reactors Regulation and Oversight Section, CNCAN
 • Adrian Rizea, CITON

Adrian Jelev, SN Nuclearelectrica – moderator

17:35 – 17:50 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

17:50 – 18:50 Sesiunea Cooperarea la nivel universitar dintre România şi Canada

Asigurarea resurselor umane bine instruite este cheia pentru avansarea sectorului nuclear. Universitățile canadiene și române din domeniul nuclear se bucură de conexiuni stabilite de mult timp și sunt întotdeauna interesate să identifice alte arii de colaborare în dezvoltarea și extindere a diferitelor aplicații ale tehnologiei nucleare atât în România, cât și în Canada.

 • Prof. Dumitru Chirleșan – University of Pitești
 • Prof. Willy Cook – University of New Brunswick
 • Prof. Cristian Dincă, Polytechnical University of Bucharest
 • Prof. David Novog – McMaster University
 • Prof. Akira Tokuhiro – Ontario Tech
 • Prof. Eden Mamut, PhD, Eng, Ovidius University Constanța
 • Prof. Nicolae Mărginean, ELI-NP

Elena Popescu, Ministerul Energiei, România – co-moderator

Jerry Hopwood, University Network of Excellence in Nuclear Engineering – co-moderator

Miercuri, 3 martie – ONLINE

13:45 – 14:00 ÎNREGISTRARE și TESTE

14:00 – 14:15 Sesiunea Introductivă

 • Shawn Tupper, Associate Deputy Minister of Natural Resources Canada
 • Cătălin Ducu, Director General , RATEN
 • Fred Dermarkar, Președintele și directorul executiv al AECL

14:15 – 15:10 Sesiunea Gestionarea şi eliminarea deşeurilor radioactive

Gestionarea deșeurilor radioactive este unul dintre cele mai importante aspecte atât în desfăşurarea operațiunilor centralelor nucleare din Romȃnia şi Canada, cât și în menținerea sprijinului public. Prin colaborare, agențiile române și canadiene de deșeuri nucleare și organizațiile de cercetare pot identifica cele mai bune soluții. Ȋn acest caz, precum și la sesiunea de securitate nucleară, respectarea cadrului legal al UE reprezintă o provocare importantă.

 • Derek Wilson, NWMO
 • Jason van Wart, Vice President, Nuclear Waste Management and Commercial Services, Ontario Power Generation
 • Veronica Andrei, SN Nuclearelectrica SA
 • Cornelia Paraschiv, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive
 • Ramona Popescu, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive

Gabriela Teodorov, Matefin – moderator

15:10 – 15:25 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

15:25 – 16:20 Sesiunea Tehnologii ale Reactoarelor Modulare Mici (SMR)

Tehnologii nucleare noi, mai ușor de implementat, își fac loc în industrie, făcând energia nucleară accesibilă comunităților îndepărtate. Împreună cu inovațiile Gen IV, SMR-urile sunt considerate de multe țări ca o parte cheie a dezvoltării nucleare. România are o viziune pe termen lung în domeniul nuclear, urmărind realizarea SMR-urilor competitive în perspectiva anilor ’30, pe cand Canada progresează hotărȃt pe acest drum.

 • Paul Thompson, New Brunswick Power
 • Gina Strati, Canadian Nuclear Laboratories
 • Dan Șerbănescu, SN Nuclearelectrica SA
 • Ilie Turcu, ALFRED Demonstrator

Dr. Stephen Bushby, Senior Director of Science and Technology, AECL – moderator

16:20 – 16:35 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

16.35 – 17:25 Sesiunea Aplicaţii inovative ale technologiilor nucleare

Aplicațiile tehnologiilor nucleare depășesc energia nucleară și includ progrese în tratamentul cancerului, sterilizarea, conservarea alimentelor. Cercetarea și dezvoltarea în acest domeniu identifică noi utilizări benefice ale tehnologiei nucleare. Experiența industriei CANDU este relevantă în acest domeniu, iar România este un teren fertil pentru aceste aplicații. Pe de altă parte, progresul României în domeniul laserelor de intensitate mare poate crea noi oportunităţi de colaborare intre cele doua tari.

 • Richard Wiens, Nordion
 • Travis Basanger, Kinectrics
 • Alin Tatu, SN Nuclearelectrica SA
 • Dana Niculae, IFIN-HH

James Scongack, Canadian Nuclear Isotope Council – moderator

17:30 – 17:45 PAUZĂ DE SOCIALIZARE pentru participanții înscriși la eveniment în platforma MyConnector

17.45 – 18:40 Sesiunea Colaborarea ȋntre companiile din Canada şi Romȃnia

Companiile canadiene și românești cu expertiză în domeniul nuclear au o istorie lungă de peste 40 de ani de colaborare ȋn cadrul proiectului CANDU de la CNE Cernavodă, precum și ȋn proiecte de cercetare și dezvoltare. Această colaborare poate fi extinsă la proiecte comune din România, Canada și alte piețe.

 • Ron Oberth, OCNI
 • Corina Truică, Automatica
 • Massimiliano Tacconelli, Walter Tosto
 • Jun Tang, Vice President, Marketing & Sales, BWXT
 • Andrei Goicea, FORATOM

Teodor Chirica, SN Nuclearelectrica – moderator 

18.40 – 18:45 Concluzii

 • Shawn Tupper, Associate Deputy Minister of Natural Resources Canada

a

Conferința va fi transmisă LIVE ONLINE în platforma MyConnector în două feed-uri simultane – Română și Engleză, beneficiind de serviciile de interpretariat oferite de AB Translations.

Public

La conferință vor participa peste 200 de experți și factori de decizie din România și Canada, atât la nivel guvernamental, cât și din cadrul autorităților publice, precum și reprezentanți ai unor organisme profesionale și organizații private din cele două țări. Organizaţia Industriei Canadiene Nucleare (OCNI) și Forumul Atomic Român (ROMATOM) vor lansa invitații către membrii din bazele lor de date, precum și către reprezentanți ai unor companii din afara sectorului nuclear care operează în domenii conexe, precum, între altele, hidrogen sau izotopi medicali.

Accesul la conferinţă este liber pentru toţi profesioniştii din industria nucleară din Romȃnia şi Canada şi pentru cei din sectoare complementare. Vă rugăm să vă ȋnregistraţi AICI! Veți avea ocazia să transmiteți întrebări vorbitorilor invitați și să luați legătura cu ceilalți participanți înregistrați pe pagina de eveniment din platforma MyConnector!

De asemenea, Energynomics va lansa invitații către membrii comunității sale, iar Ambasada Canadei în România va oferi posibilitatea de a participa în audiență altor companii din industria energetică.

GDPR

Prin înscrierea în calitate de participant la acest eveniment, vă exprimați acordul de a trimite informațiile cu privire la dvs. către organizatorii conferinţei (Energynomics, Ambasada Canadei ȋn Romȃnia, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, Forumul Atomic Romȃn – ROMATOM şi Organizaţia Industriilor Nucleare Canadiene), care le vor folosi pentru a comunica cu dvs. cu privire la acest eveniment și la alte servicii asociate:

 • Organizarea de evenimente viitoare ȋn domeniul nuclear;
 • Organizarea de ȋntȃlniri cu potenţiali parteneri ȋn domeniul nuclear.