Acasă » Petrol și Gaze » EUROPEX: Plafonarea prețului gazelor va efecte contrare

EUROPEX: Plafonarea prețului gazelor va efecte contrare

22 noiembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Principalele burse de energie au avertizat că o programată plafonare a prețului gazelor naturale reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității aprovizionării şi stabilității financiare a regiunii şi de asemenea va face foarte puțin pentru atingerea obiectivului propus privind reducerea costurilor cu energia, transmite Bloomberg.

Planul Comisiei Europene, care urmează să propună săptămâna aceasta o limită asupra prețurilor de referință la gaze naturale, va avea „efecte potențial irevocabile negative” asupra funcționării piețelor energetice din regiune, care vor persista cu mult dincolo de actuala criză, a apreciat Association of European Energy Exchanges (EUROPEX), într-o scrisoare comună, potrivit Agerpres.

Bloomberg precizează însă că Executivul comunitar nu a dezvăluit încă detaliile concrete ale mecanismului său de plafonare a prețurilor la gaze.

Însă, formula de lucru avută în vedere pentru plafonarea prețurilor nu ține cont de riscurile potrivit cărora ar putea să îi împingă pe participanții de pe bursele de energie să se îndrepte spre tranzacțiile over -the-counter, unde există semnificativ mai puțină transparență şi un risc mai mare de default, susține Europex. Mecanismul Comisiei este posibil să crească în mod „semnificativ” cerințele de garanții, adaugă EUROPEX, care menționează faptul că o astfel de situație a redus dramatic lichiditatea în perioada de vârf a crizei energetice.

„Suntem îngrijorați că această propunere va avea efectul contrar şi va duce la o deteriorare a securității aprovizionării. Indiferent dacă este o formă dură sau una relaxată, un plafon restricționează capacitatea participanților de pe piață de a intra într-o tranzacție la un preț pe care ambele părți sunt dispuse să îl accepte”, a spus Tobias Paulun, director de strategie la European Energy Exchange AG.

Traderii şi companiile de utilități ar putea să nu îşi acopere producția şi consumul în cadrul contractelor TTF pentru luna următoare, şi în schimb să îşi echilibreze pozițiile prin tranzacții pe piața spot, susține EUROPEX. Aceasta ar pune presiuni considerabile asupra piețelor spot şi nu există nicio certitudine că va lăsa neafectată securitatea aprovizionării.

Pe lângă amenințarea că va reduce lichiditatea, bursele de energie urmează să piardă din venituri dacă traderii se mută pe piețele over -the-counter. Tranzacțiile la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos şi la Intercontinental Exchange Inc au scăzut în ultimul an pe măsură ce criza energetică s-a agravat.

Comisia Europeană a promis măsuri de siguranță pentru a se asigura că instrumentul temporar poate fi rapid suspendat dacă devine un risc la adresa securității aprovizionării. Cu toate acestea, o astfel de măsură nu ar fi niciodată suficient de rapidă pentru a preveni aceste riscuri, a spus Tobias Paulun.

EEX, membră a EUROPEX, a propus alte măsuri destinate diminuării prețurilor ridicate la gaze, precum programe de sprijin de lichiditate sau garanții de stat pentru a obține colateralul necesar, şi chiar sprijin direct pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *