Acasă » Interes general » Erste, BCR și BERD finanţează cu 76 mil.euro parcul eolian de 200 mil.euro al STEAG

Erste, BCR și BERD finanţează cu 76 mil.euro parcul eolian de 200 mil.euro al STEAG

5 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Erste Group, împreună cu Banca Comercială Română (BCR) şi BERD au anunțat că vor asigura fondurile necesare construirii parcului eolian Crucea Nord de 108 MW, situat în zona Dobrogei, pe ţărmul românesc al Mării Negre.

Costurile totale ale investiţiei se ridică la aproximativ 200 milioane euro. Parcul eolian Crucea Nord va fi format din 36 de turbine eoliene de câte 3 MW, furnizate de producătorul danez de turbine Vestas. Vestas România şi EnergoBit sunt contractorii care vor furniza celelalte elemente ale infrastructurii parcului eolian. Construcţia parcului eolian se află într-un stadiu avansat, acesta fiind programat să intre în exploatare comercială la sfârşitul anului 2014.

Crucea Wind Farm S.A. este deţinută integral de STEAG GmbH, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din Germania. ’’Suntem bucuroşi să vedem concretizarea tranzacţiei pentru parcul eolian Crucea Nord. Acesta este primul nostru proiect în România şi este rezultatul unei colaborări foarte bune dintre STEAG şi EBRD, EKF, Erste, BCR’’, a declarat Michael Baumgärtner, CFO STEAG GmbH.

Erste Group Bank AG are rolul de aranjor principal mandatat, acordând o finanţare de 49 milioane euro alături de BERD într-o structură paralelă de credit la termen, în timp ce BCR asigură o facilitate de credit de 27 milioane euro pentru a asigura necesarul de finanţare pe parcursul procedurilor de recuperare a TVA.

De asemenea, Erste Group Bank AG îndeplineşte rolul de agent de sindicalizare şi securitate, precum şi de furnizor unic al acoperirii riscului pentru beneficiarul împrumutului. Facilitatea de credit comercial oferită de Erste Group beneficiază de acoperire din partea agenţiei daneze de asigurare a creditelor de export Eksport Kredit Fonden.

Împrumutul sindicalizat are o scadenţă de 14 ani, inclusiv perioada de construcţie, şi prezintă diverse elemente de finanţare structurată. În pofida marilor incertitudini şi a schimbărilor succesive care au marcat piaţa românească de energie regenerabilă în ultimele luni, tranzacţia s-a încheiat cu succes.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *