Acasă » Evenimente » Nu rata! » Energy Strategy Summit, la Castelul Cantacuzino din Bușteni – 4 iunie 2015

Energy Strategy Summit, la Castelul Cantacuzino din Bușteni – 4 iunie 2015

3 aprilie 2015
Evenimente
Gabriel Avăcăriței

Energy Strategy Summit este organizat la Palatul Cantacuzino din Bușteni, pe 4 iunie, 2015 de energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, COGEN, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG, cu sprijinul Enel, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Vestas, BCR Pensii, SGS Romania, Lufthansa, Chivas, ALD Automotive, ATE3.

Printre speakerii confirmați sunt Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică; Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Artur Stratan, Amromco Energy; Alexandru Maximescu, OMV Petrom; Gehrig Schultz, CEO Prospecțiuni; Varinia Radu, CMS-Cameron McKenna; Vasile Munteniță, Romelectro; Cristina Cremenescu, Veolia Energy; Ioan Roșca, Electrica; Remus Borza, Hidroelectrica; Ciprian Glodeanu, RPIA; Sebastian Enache, Monsson; Ionel David, RWEA; Melania Mirea, BCR Pensii; Ion Toni Teau, Transelectrica; Toni Volpe, Enel România; Daniela Lulache, Nuclearelectrica; John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group.

Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică este să identifice liniile directoare ale viitoarei strategii energetice naționale, așa cum rezultă în urma unei consultări extinse la cel mai nivel înalt  a tuturor părților interesate, companii și autorități publice cu responsabilități în sectorul energetic românesc. O conversație eficientă cu liderii și experții din domenii va oferi actorilor politici și investitorilor informații valoroase și o viziune clară pentru luarea deciziilor. Toate contribuțiile vorbitorilor vor fi livrate în mod oficial Guvernului pentru a fi luate în considerare la elaborarea strategiei naționale de energie.

Summit-ul pentru Strategia Energetică este un eveniment de o zi, cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale  de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.

Deschidere oficială

Obiective naționale, europene și globale (09:00 – 10:00)

Într-un context regional dintre cele mai turbulente, România are nevoie de un plan de acțiune pe termen lung pentru a-și asigura necesarul de hidrocarburi și electricitate pentru consumul intern. Europa își accelerează parcursul către integrare, iar balanța de putere la nivel global se modifică, cu un plus de impredictibilitate în privința prețurilor de referință. În aceste condiții, rolul pe care îl poate juca România în plan regional este în creștere, fie că vorbim despre exportul de energie (hidrocarburi și/sau electricitate), despre interconectare și placă turnantă a schimburilor de materii prime energetice sau despre exportul de expertiză în zone cu dezvoltare rapidă.

 • Victor Ponta, Prim-Ministrul României (to be confirmed)
 • Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică (confirmat)

Sesiunea I – Resurse fosile – petrol și gaze, cărbune (10:00 – 11:30)

Keynote Speakers

 • Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (confirmat)
 • Gheorghe Duțu, preşedinte,  Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) (to be confirmed)

Cu o istorie venerabilă în spate, industria de petrol și gaze din România se află astăzi într-un moment crucial – fără o decizie limpede cu privire la cadrul legislativ și fiscal aplicabil industriei va deveni cu totul improbabilă stoparea declinului producției de hidrocarburi. Noile tehnologii permit exploatarea eficientă a câmpurilor mature, dar acestea sunt disponibile numai la costuri care nu pot fi acoperite pe plan local. Atragerea și menținerea investitorilor sunt obiectivele obligatorii pentru conturarea unui viitor prosper al industriei, ca motor sigur al dezvoltării întregii economii românești.

Vorbitori

 • Artur Stratan, președinte ROPEPCA (confirmat)
 • Alexandru Maximescu, ROPEPCA (confirmat)
 • Gehrig Schultz, CEO Prospecțiuni (confirmat)
 • Varinia Radu, partener CMS-Cameron McKenna (confirmat)

Moderator: Gabriel Avăcăriței, redactor șef energynomics.ro

(11:30 – 12:00) Pauză de cafea

Sesiunea II – Utilități: Electricitate, gaze și încălzire (12:00 – 13:30)

Keynote Speakers

 • Niculae Havrileț, preşedinte,  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) (to be confirmed)
 • Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului (to be confirmed)

Dincolo de rolul social – prin asigurarea necesarului de căldură și iluminat – utilitățile sunt un element cheie în dezvoltarea economică a României. Parcursul asumat de liberalizare a prețurilor ridică provocări încă insuficient deslușite, iar creșterea eficienței energetice poate fi o soluție pentru menținerea unui nivel suportabil al costurilor, simultan cu garantarea securității în aprovizionare. Este un domeniu de frontieră, unde inovațiile tehnologice trebuie însoțite de flexibilitate în reglementare, fiscalitate și practici comerciale, precum și de un plus de comunicare, informare, educare în rândul consumatorilor, casnici, industriali sau publici.

Vorbitori

 • Ioan Roșca, CEO Electrica (confirmat)
 • Remus Borza, Hidroelectrica (confirmat)
 • Vasile Munteniță, președinte COGEN (confirmat)
 • Cristina Cremenescu, vice-președinte COGEN (confirmat)

Moderator: Daniel Apostol

Prânz de afaceri (13:30 – 15:00)

Sesiunea III – Energia regenerabilă – Viitoarele resurse de energie (15:00 – 16:30)

Keynote Speakers

 • Iulian Iancu, președinte Comisia pentru Industrii si Servicii, Camera Deputaților (confirmat)
 • Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței (to be confirmed)

Campion al noilor investiții în anii din urmă, sectorul regenerabilelor își caută încă punctele de reper, în urma modificării drastice a sistemului de subvenționare și sprijin. Intrate brusc în competiție cu restul producătorilor de electricitate, companiile care mizează pe energiile regenerabile au nevoie de un mediu de reglementare transparent, care să pună în valoare dinamismul tehnologic, dar mai ales noua piață de servicii apărută odată cu noua industrie.

Vorbitori

 • Ciprian Glodeanu, președinte RPIA (confirmat)
 • Ionel David, director executiv RWEA (confirmat)
 • Sebastian Enache, business development manager, Monsson Group (confirmat)
 • Melania Mirea, director executiv și membru în Directoratul BCR Pensii (confirmat)

Moderator: Gabriel Avăcăriței, redactor șef energynomics.ro

Pauză de cafea (16:30 – 17:00)

Concluzii (17:00-18.00)

Discuție liberă moderată de Daniel Apostol și Gabriel Avăcăriței:

 • Ion Toni Teau, CEO Transelectrica (confirmat)
 • Toni Volpe, CEO Enel România (confirmat)
 • Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica (confirmat)
 • John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group (confirmat)

Pentru înregistrare și parteneriate, luați legătura cu Johanna Voicu, manager de proiect, +4 0743 100 040, johanna at wing-media.com.

DESCARCĂ PREZENTAREA

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *