Acasă » Electricitate » Energonuclear a semnat cu Candu Energy primul contract pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Energonuclear a semnat cu Candu Energy primul contract pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

25 noiembrie 2021
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica anunță progrese în proiectul unităților CANDU 3 și 4 de la Cernavodă. În cadrul etapei pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3 și 4 și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu). CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării proiectului unităților 3&4, printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară și altele.

„Suntem mândri să semnăm primul contract care avansează dezvoltarea proiectului unităților CANDU 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica. “Contribuția energiei nucleare în producția totală de energie, la nivel național va crește la 36%, iar contribuția energiei nucleare în producția totală de energie fără emisii de CO2, la nivel național, va crește la 66%. In plus, proiectele vor susține dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare precum și alte industrii colaterale”, a mai spus el.

Strategia de continuare a proiectului unităților 3 și 4 este implementată în trei etape. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear și va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică, financiară și de inginerie și se vor efectua studiile și evaluările necesare.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Canada pentru a consolida și susține în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relații de 55 de ani între Canada și România în industria nucleară. „Energia nucleară este un instrument esențial în obiectivul nostru către o economie net zero. Așteptăm cu nerăbdare să susținem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice”, a declarat și ES Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

Proiectul Unităților CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019-2030, cu perspectivă pentru 2050, precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenței energetice a României și al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *