Acasă » Regenerabile » Energia verde va trebui integrată la scară largă pentru atingerea obiectivelor climatice

Energia verde va trebui integrată la scară largă pentru atingerea obiectivelor climatice

27 noiembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Pentru a atinge obiectivele de tranziție energetică, este necesar să se ia măsuri concrete în domeniul eficienței energetice, iar sursele de energie regenerabilă să poată fi integrate la scară largă, a declarat dr. Lucian Toma, Conferențiar în cadrul Facultății de Energetică, Departamentul Sisteme Electroenergetice, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

„Viitorul trebuie să fie conceput astfel încât să permită integrarea la scară largă a surselor regenerabile de energie. Eficiența energetică trebuie să devină o decizie comercială sau o alegere tehnică care să influențeze un lanț întreg de procese la toate nivelurile,” a afirmat Toma, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

El a adăugat că este necesară conștientizarea faptului că „energia nu este un bun gratuit”, ci reprezintă o resursă extrem de valoroasă.

De asemenea, atingerea obiectivelor pentru anul 2050 în ceea ce privește tranziția energetică nu este posibilă fără investiții semnificative, iar dezvoltarea tehnologică joacă un rol crucial în atingerea acestora.

„Nu se poate să atingem obiectivele pentru 2050 fără investiții, iar dezvoltarea tehnologică este foarte importantă pentru atingerea obiectivelor de eficiență”, a mai spus el.

În acest context, dr. Lucian Toma s-a referit la colaborarea Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) cu Huawei. “Ne-am concentrat asupra standardelor – de evaluare a riscurilor, de instalare a fotovoltaicelor, de invertoare, pentru întrerupere și protecție la incendiu. Ei ne-au pus la dispoziție echipamentele, iar noi le-am testat conform standardelor. […] Rezultatul constat este că echipamentele testate, în particular invertoarele, îndeplinesc foarte bine standardele de siguranță, atât cele americane, cât și cele europene”, a precizat dr. Lucian Toma.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LUCIAN TOMA

Echipa UNSTPB a pregătit un white paper care va fi făcut public în curând și își propune să extindă colaborarea cu Huawei la nivel educațional. “Noi la Facultate am investit în echipamente de laborator, fotovoltaic, sisteme de stocare, monitorizare prin SCADA, sisteme hibrid, tensiune alternativă, tensiune continuă – toate tehnologiile care evoluează pentru a permite integrarea la scară largă a regenerabilelor”, a mai spus dr. Lucian Toma. “Tehnologiile actuale sunt pregătite să asigure independență energetică pentru consumatori, dar energia nu este ieftină, iar investițiile necesare sunt enorme”, a concluzionat el.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *