Acasă » Regenerabile » Energia solară nesubvenționată scade costurile sub cărbune, gaze și chiar eolian pe scală largă

Energia solară nesubvenționată scade costurile sub cărbune, gaze și chiar eolian pe scală largă

19 decembrie 2016
Regenerabile
energynomics

O schimbare majoră are loc acum pe piețele globale de energie, la finalul anului 2016: pentru prima oară Energia solară nesubvenționată scade costurile sub cărbune, gaze și chiar eolian pe scală largă, conform Bloomberg.

Anterior au existat proiecte izolate unde solarul a fost mai ieftin: o licitație competitivă în Orientul mijlociu, de pildă, care a produs o reducere-record a costurilor.

Însă acum energia solară nesubvenționată începe să fie mai ieftină decât cărbunele și gazul, pe o scală mai largă și, în special, noile proiecte solare de pe piețele emergente costă mai puțin decât cele eoliane, potrivit datelor Bloomberg New Energy Finance.

Graficul de mai jos prezinta costul mediu al noilor proiecte eoliene și solare din 58 de economiile de piață emergente, inclusiv China, India și Brazilia. În timp ce solarul  trebuia să coboare sub vânt în cele din urmă, având în vedere declinul prețurilor, puțini au prezis că acest lucru se va întâmpla atât de curând.

 grafic-solar-si-wind

„Investiții în solar au urcat de la aproape zero -literalmente zero, acum cinci ani, la un nivel impresionant”, a declarat Ethan Zindler, analist-șef al BNEF. „O mare parte din această poveste are loc în  China, care implementează energia solară rapid” și ajută și alte țări prin finanțare aproiectelor proprii.

În acest an, proiectele solare au cunoscut un avât remarcabil. În cadrul licitațiilor unde companiile sunt concurente pentru furnizarea energiei ieftine s-au stabilit recorduri semnificative.

După un contract în ianuarie pentru a produce energie electrică cu 64 de dolari pe megawatt-oră în India a urmat un altul, în august,  cu 29,10 dolari pe MWh. în Chile.  Acest preț-record se află la jumătate față de prețul cărbunelui.

„Regenerabilele intră robust în epoca subminării” prețurilor combustibililor fosili, a spus președintele BNEF, Michael Liebreich.

Acestea sunt noi contracte, dar există o mulțime de proiecte care ajung la finalizare în acest an, de asemenea. Când toate proiectele din 2016 vor fi luate în calcul, în lunile următoare, este posibil ca valoarea totală a fotovoltaicului adăugată la nivel global să o depășească pe cea a vântului pentru prima dată. Cele mai recente proiecții BNEF susțin că 70 de gigawați solari noi au fost instalați anul acesta, comparativ cu 59 de gigawați eoliani.

Trecerea generală la energia curată poate fi mai scumpă în țările bogate, unde cererea de energie electrică este în stagnare sau scade, iar solarul trebuie să concreze industriile de miliarde de dolari ale cărbunelui și gazelor. Însă în țările în care adăugarea de noi capacități de energie electrică are loc foarte rapid”, energia regenerabilă va bate orice altă tehnologie în cea mai mare parte a lumii, și asta fără subvenții”, a mai spus Liebreich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *