Acasă » Interes general » Enel X lansează primul „Indice al Orașelor Circulare” pentru localitățile italiene

Enel X lansează primul „Indice al Orașelor Circulare” pentru localitățile italiene

30 septembrie 2021
Interes general
energynomics

Un instrument inovator care poate măsura nivelul de circularitate urbană în localitățile italiene și identifica zonele adaptate și pe cele unde sunt necesare îmbunătățiri: „Indicele Orașelor Circulare” dezvoltat de Enel X, în colaborare cu Departamentul de Economie și Statistică de la Universitatea din Siena, și bazat exclusiv pe Open Data. Patru domenii cheie sunt analizate pentru a determina nivelul de circularitate urbană: digitalizarea, mediul și energia, mobilitatea și deșeurile. Se acordă punctaje pentru fiecare dintre acestea, pe baza comparațiilor cu reglementările sau orientările naționale și europene, care evaluează măsura în care au fost implementate politicile și infrastructurile care ajută localitatea în tranziția către o economie circulară.

„Indicele Orașelor Circulare” este un instrument unic în Italia și la nivel internațional, accesibil exclusiv administrațiilor publice care se înregistrează pe YoUrban, portalul Enel X dedicat localităților. Începând cu data de 30 septembrie, instrumentul va fi disponibil gratuit tuturor localităților italiene, inclusiv celor mici și mijlocii. Flexibilitatea acestuia îi permite să echilibreze și să pondereze diversitatea teritorială și demografică a fiecărui perimetru urban analizat.

„Dezvoltarea «Indicelui Orașelor Circulare» face parte dintr-un program lansat de Enel X, prin care își propune ca sustenabilitatea și economia circulară să fie disponibile tuturor, prin utilizarea Open Data, o resursă valoroasă, dar fragmentată, care poate fi prelucrată și dată înapoi comunității, folosind indicatorii obținuți prin modele ad-hoc dezvoltate și validate de cele mai prestigioase centre de cercetare. În acest mod, ajutăm orașele să devină din ce în ce mai sustenabile, prin furnizarea de instrumente de analiză bazate pe metode științifice”, a declarat Francesco Venturini, CEO Enel X.

Majoritatea studiilor de sustenabilitate se concentrează asupra zonelor urbane mari, însă doar 23% din populația italiană locuiește în orașe cu peste 100.000 de locuitori, în timp ce restul locuiesc în localități mici și mijlocii. Indicele Orașelor Circulare poate să răspundă nevoilor administrațiilor publice și să le atragă atenția asupra nivelului de maturitate circulară. Indicele arată că localitatea cu cel mai mare indice de oraș circular este Calderara di Reno, din provincia Bologna, cu aproximativ 13.400 de locuitori. Câteva rezultate: indicele arată că localitatea cu cel mai mare indice de oraș circular este Calderara di Reno, în provincia Bologna, cu aproximativ 13.400 de locuitori. Analiza generală arată, de asemenea, că localitățile cu populații de peste 100.000 de locuitori înregistrează în general niveluri mai ridicate în ceea ce privește digitalizarea, dar valori mai mici decât localitățile mici (cele cu mai puțin de 10.000 de locuitori) în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Indicele Orașelor Circulare este un pas înainte în calea inițiată de Enel X pentru dezvoltarea soluțiilor digitale pentru orașe. Anul trecut, Enel X, în parteneriat cu HERE Technologies, a lansat „City Analytics – Map of Mobility”, prin care a sprijinit instituțiile cu indicatori utili pentru analizarea măsurilor de lockdown și pentru definirea politicilor de reluare a activităților. Această soluție face parte din City Analytics, un set de instrumente create de Enel X pentru administrațiile publice, cu scopul de a sprijini planificarea urbană. Serviciul oferă o cartografiere a fluxurilor de macro mobilitate pe teritoriul italian, pe baza analizei datelor anonime și agregate, provenite de la vehicule conectate, hărți și sisteme de navigație, prelucrate în corelație cu datele de localizare provenite din aplicații mobile și Open Data ale administrației publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *