Acasă » Interes general » Economics&Markets » Enel lansează o emisiune de obligațiuni sustenabile în valoare de 4 miliarde de dolari

Enel lansează o emisiune de obligațiuni sustenabile în valoare de 4 miliarde de dolari

11 iulie 2021
Economics&Markets
Gabriel Avăcăriței

Enel Finance International (EFI), compania financiară înregistrată în Olanda controlată de Enel, a lansat pentru investitorii instituționali din piețele americane și internaționale o emisiune de obligațiuni multi-tranșă asociată obiectivelor de sustenabilitate în valoare totală de 4 miliarde de dolari, echivalentul a circa 3,4 miliarde de euro.

„În următorii ani vom asista la o accelerare puternică a investițiilor aliniate la ODD, ceea ce va reprezenta o pârghie esențială în crearea de valoare sustenabilă pe termen lung, pentru toată lumea”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

„În conformitate cu modelul nostru de business, care plasează sustenabilitatea în centrul alegerilor noastre, continuăm să accelerăm îndeplinirea obiectivelor de finanțare durabilă, cu o nouă tranzacție record, cu care atingem noi niveluri pe piețele de capital și care va finanța răscumpărarea a patru obligațiuni convenționale cu valoare nominală de 6 miliarde de dolari. Suntem ferm convinși că finanțarea durabilă va stimula consolidarea piețelor de capital sustenabile în următorii ani, plasând obiectivele legate de ODD și valoarea financiară în centrul structurii sale, înlocuind treptat instrumentele convenționale de finanțare”.

Emisiunea este legată de realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel ce vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului (Cadrul).

Operațiunea a fost precedată de plasarea cu succes, în luna iunie, a unor obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, în trei tranșe, de 3,25 miliarde de euro, și reprezintă cea mai mare tranzacție asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe piețele de capital pentru instrumente cu venit fix, precum și cea mai mare tranzacție de finanțare sustenabilă a anului de pe aceste piețe realizată până în prezent de un emitent corporate.

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 12 miliarde de dolari și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

Veniturile rezultate ar urma să finanțeze răscumpărarea a patru emisiuni de obligațiuni convenționale ale Enel Finance International NV, cu o valoare nominală totală de 6 miliarde de dolari, ca parte a planului Grupului de a accelera realizarea obiectivelor privind ponderea surselor de finanțare duraiblă în datoria totală brută a Grupului, setată la 48% în 2023 și peste 70% în 2030.

Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Valoarea “sustenabilitate” s-a reflectat încă o dată în cerere și în mecanica de stabilire a prețurilor aferentă emisiunii.

Tranzacția este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris.

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranșe ale obligațiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizației Națiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a țintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 8% mai scăzut față de 2017, ceea ce ar însemna o valoare de 82g CO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *