Acasă » Interes general » Efectele amânării desemnării premierului: supraacciza și taxa pe stâlp sunt eliminate de la 1 ianuarie

Efectele amânării desemnării premierului: supraacciza și taxa pe stâlp sunt eliminate de la 1 ianuarie

23 decembrie 2016
Interes general
Bogdan Tudorache

Printre efectele amânării desemnării prim-ministrului României de către președintele Klaus Iohannis se numără imposibilitatea viitorului guvern să mai împiedice intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal.

Iohannis ar fi putut să numească prim ministrul României joi 22 decembrie, însă a anunțat amânarea desemnării până ”după Crăciun”. Anunțul a determinat un avans al cursului de schimb leu-euro în sensul deprecierii monedei naționale de la 4,52 la 4,53 lei pentru un euro, însă principala câștigătoare pare a fi economia reală. Măsurile luate de guvernul Dacian Cioloș de reducerea impozitării vor intra, astfel, în vigoare de la 1 ianuarie 2017, întrucât noul guvern nu va mai avea timp să le modifice.

”Acum avem garanția că patru măsuri pe care (șeful PSD Liviu) Dragnea le voia amânate intră în vigoare la 1 ianuarie 2017: TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea supraaccizei la combustibil, iar începând cu 2017, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), plafonată la cinci salarii medii pe economie”, scrie analistul economic Florin Cîțu, proaspăt senator PNL, pe pagina sa de socializare.

Liviu Dragnea a afirmat că măsurile de reducere a impozitării trebuie amânate, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloș săptămâna trecută să proroge termenul aplicării modificărilor Codului Fiscal.

Dragnea i-a cerut Cioloş, într-o convorbire telefonică, să amâne cu un an intrarea în vigoare a acestora, acuzând companiile petroliere că țin prețul combustibililor sus în pofida cotațiilor scăzute ale barilului pe piața internațională.

„În ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România, preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final“, a spus Liviu Dragnea.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.