Acasă » Petrol și Gaze » Piaţa gazului natural din SUA sugerează o revenire spectaculoasă a cotaţiilor (Mihai Nichişoiu, Tradeville)

Piaţa gazului natural din SUA sugerează o revenire spectaculoasă a cotaţiilor (Mihai Nichişoiu, Tradeville)

26 decembrie 2016
Analize
energynomics

Mihai Nichisoiu – Senior Broker Tradeville

Aparent, nu se întâmplă mare lucru. În SUA, cotaţiile spot ale gazului natural sunt acum în jur de 3 dolari pe MMBtu, mai mici cu vreo 75% faţă de ceea ce vedeam în urmă cu mai puţin de o decadă. Totuşi, factori atât circumstanţiali, cât şi structurali indică posibilitatea unei corecţii pozitive bruşte şi puternice în următoarele câteva luni.

Există două surse importante de cerere pentru gaz natural în SUA: consum industrial (de regulă constant) şi consum generat de nevoia de climatizare via aer condiţionat sau încălzire. Datorită unui foarte pronunţat El Niño, iarna trecută a fost cea mai călduroasă din ultima jumătate de secol şi, pentru o mare parte a teritoriului SUA, nevoia de încălzire a fost nesemnificativă. Fenomenul a încurajat o depreciere enormă a cotaţiilor gazului natural. În primăvara acestui an, cotaţiile au coborât sub 2 dolari pe MMBtu, afişând noi minime ale ultimelor decade.

Evoluţia cotaţiilor este puternic dependentă de condiţiile meteorologice şi devine în întregime credibil că iarna care se apropie va fi mai severă decât cele pe care le-am avut în ultimii câţiva ani. Deocamdată, predicţiile în acest sens sunt în minoritate – precum cea a lui Judah Cohen, un reputat climatolog de la Massachusetts Institute of Technology, care susţine potrivit unor corelaţii dezvoltate într-o perioada de 17 ani, că iarna care abia începe va fi extrem de rece şi de lungă.

Dar nu este vorba doar despre speranţa unei ierni mai dure. Chiar dacă nu sunt deocamdată în atenţia generală, câteva realităţi structurale s-au schimbat dramatic în 2016. Stocurile totale sunt încă la un maxim record, peste 4000 de Bcf, dar dinamica este cea interesantă: doar cu 1% mai mari decât anul trecut, respectiv cu numai 6% mai mari comparativ cu media înregistrată în perioada 2011-2015. Din cauza unei crize severe şi generalizate în sectorul american de energie după 2014, mai sunt acum în SUA în jur de 80 de sonde de extracţie a gazului natural, un minim record. Cu opt ani în urmă, ne apropiam de două mii, un maxim record.

Şi asta în timp ce presiunile care ar trebui să genereze o creştere a cererii devin tot mai mari. În urmă cu două decade, la producţia de energie în SUA se folosea de aproape cinci ori mai mult cărbune decât gaz natural. Acum, cele două surse sunt aproape de paritate. În vara acestui an, consumul de gaz natural pentru producerea de energie electrică a atins un maxim record, cu 9% mai mare decât în aceeaşi perioada a anului trecut. În paralel, însă, transportul de cărbune în interiorul SUA a scăzut cu 25% faţă de începutul anului.

Este la fel de adevărat că America deţine rezerve enorme de gaz natural, suficiente pentru a acoperi un secol de consum dacă cererea s-ar menţine în parametrii curenţi. Iar tehnologiile revoluţionare de „fracking” dezvoltate în urmă cu o decadă fac ca rezervele uriaşe de gaz natural să fie mult mai accesibile în prezent.

Dar, pierzând aproape trei sferturi din valoare în ultimii opt ani, nu este ca şi cum piaţa nu ar fi integrat deja un dezechilibru nefast între cerere şi ofertă. Nimeni nu este pregătit pentru o apreciere a cotaţiilor. În debutul acestui an, nimeni nu era pregătit nici pentru o apreciere a cotaţiilor petrolului – şi totuşi, acestea s-au dublat aproape instantaneu.

În piaţa gazului natural din SUA, prezumţiile cu care investitorii şi companiile au lucrat în ultima decadă vor fi testate în următoarele câteva luni. Este posibil şi devine tot mai probabil ca minimele văzute în primăvara acestui an să fi fost mai importante decât ne imaginăm acum. Iar piaţa s-ar putea recalibra violent către cotaţii semnificativ mai mari decât cele curente în iarna care se apropie.

—————————————-

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2016 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești numărul următor (martie 2017), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at]energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *