Cererea pentru soluțiile Eaton în România este în creștere, alimentată de dezvoltarea cloud-ului guvernamental și de digitalizarea infrastructurii publice. Compania americană estimează o cifră de afaceri de peste 400 de milioane de dolari pe piața locală, a declarat Gabriel Tache, Country Sales Manager al Eaton Electric România.
„Cererea pentru soluțiile Eaton destinate centrelor de date va fi generată, în mare parte, de dezvoltarea cloud-ului guvernamental, aflat încă într-un proces continuu de extindere. Există o nevoie accentuată de digitalizare a întregii infrastructuri guvernamentale. Totodată, în România, tot mai multe companii încep să desfășoare activități de co-locare în zona centrelor de date”, a afirmat Tache, la conferința „DigitALL 2025”, organizată de Energynomics.
Eaton se profilează ca cel mai mare producător și exportator de echipamente electrotehnice din țară, cu aproximativ 2.500 de angajați și trei fabrici locale, care produc componente esențiale pentru alimentarea centrelor de date.
Una dintre cele mai recente inovații ale companiei este conceptul „UPS as the Grid”, care permite transformarea sistemelor UPS (utilizate în mod tradițional pentru stocarea energiei) în furnizori temporari de electricitate pentru rețea. Acest sistem contribuie la stabilizarea frecvenței rețelei și oferă un nou nivel de flexibilitate în gestionarea consumului energetic din centrele de date – în special în contexte cu cerere intensă.
„Ne aflăm într-o perioadă în care centrele de date devin tot mai consumatoare de energie, iar standardele de redundanță impun dublarea capacității instalate. În acest context, UPS-ul devine un punct strategic de intervenție în rețea, nu doar un element de backup”, a precizat Tache.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE
Din punctul său de vedere, România este într-o poziție favorabilă pentru dezvoltarea sustenabilă a centrelor de date, datorită resurselor consistente de energie regenerabilă. Mai mult, reglementările europene impun ca o parte din energia consumată în astfel de infrastructuri să fie verde, iar Eaton integrează această cerință în designul soluțiilor sale.
Totodată, compania mizează pe digitalizare ca soluție pentru creșterea eficienței energetice, iar studii recente arată că, prin tehnologii digitale, capacitatea de disponibilizare a energiei existente poate crește considerabil, fără a fi nevoie de noi centrale.
Eaton activează în peste 170 de țări și are o cifră de afaceri de aproape 20 de miliarde de dolari.
Conferința „DigitALL 2025” a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și EPG, cu susținerea partenerilor noștri: ABB, Corning, Datacor, Eaton Electric, Enevo Group, Procesio, Renomia, script.ai, Sunwire, Vertiv.