Acasă » Interes general » Cererea de centre de date crește și în România

Cererea de centre de date crește și în România

27 mai 2025
Digitalizare
energynomics

Cererea pentru centre de date a crescut la nivel european și mondial, dar România nu a beneficiat încă de acest context. Totuși, există unele discuții privind proiecte de centre de date de capacități mai mari, de 20-30 MW, a declarat George Topalov, Senior Sales Manager la Vertiv.

„În România, cererea a crescut semnificativ în ultimii ani. Centrele de date aflate în discuție sau deja în implementare sunt mai dese și cu o capacitate mult mai mare. Vorbim tot mai des de proiecte de 600 kW până la 1 MW, ceea ce era rar în urmă cu doi-trei ani. În România există discuții inclusiv despre centre de date de 20-30 MW. E suficient să vină primul investitor serios, și apoi urmează valul. Așa a fost și în Varșovia”, a declarat Topalov, la conferința „DigitALL 2025”, organizată de Energynomics.

 

 

Totuși, România nu joacă încă în liga grea a Europei, dominată de giganții din Frankfurt, Londra și Amsterdam, unde infrastructura este deja saturată și apar restricții legate de capacitatea de alimentare cu energie. În acest context, se profilează tot mai puternic așa-numitele piețe de tip Tier 2, precum Varșovia, Milano, Madrid sau Atena.

Un avantaj competitiv important pentru România este disponibilitatea electrică și forța de muncă specializată în IT. Însă alte elemente-cheie lipsesc. De exemplu, landing stations pentru cabluri submarine de comunicații, o infrastructură esențială pentru centrele de date care oferă servicii internaționale.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GEORGE TOPALOV

„Acestea lipsesc în România, iar investitorii urmăresc clar zonele conectate direct la cablurile globale. E un business până la urmă, și se construiește acolo unde există cerere și conectivitate”, a adăugat Topalov.

Vertiv este activă în peste 130 de țări, unde are 23 de fabrici și peste 300 de centre de service. Anul trecut, compania a atins o cifră de afaceri de 8 miliarde de dolari, impulsionată de ascensiunea aplicațiilor de inteligență artificială, un domeniu în care Vertiv colaborează strâns cu giganți ca Nvidia și Intel. Aproximativ 80% din veniturile Vertiv provin din infrastructura pentru centre de date.

Conferința „DigitALL 2025” a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și EPG, cu susținerea partenerilor noștri: ABB, Corning, Datacor, Eaton Electric, Enevo Group, Procesio, Renomia, script.ai, Sunwire, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *