Acasă » Interes general » După BRD, și BCR reduce prognoza de creștere pentru acest an, la -4,7%

După BRD, și BCR reduce prognoza de creștere pentru acest an, la -4,7%

26 martie 2020
Interes general
Energynomics

După ce BRD nota într-un raport că în acest an economia se va contracta cu 3,9% în scenariul de bază și cu 7,2% în cel pesimist, BCR a publicat de asemenea un raport în care se estimează un recul al economiei de 4,7% în acest an.

”Probabil vom vedea o scădere în ritm trimestrial de două cifre a creșterii PIB în trimestrul doi, urmată de o recuperare de două cifre în trimestrul al treilea, creștere sprijinită de uriașul stimul fiscal și monetar de pe plan intern și extern. Pentru tot anul, estimăm o contracție de -4,7 anul acesta. Acest lucru va deteriora finanțele publice și așa slăbite, ducând deficitul bugetar undeva la -7,3% din PIB”, arată raportul BCR.

Prognoza economică, se mai spune în Raportul BCR, este supusă unor incertitudini mari, de la durata și gravitatea focarului de Covid-19 până la comportamentul consumatorilor post-coronavirus. Măsurile luate în vederea combaterii focarului de coronavirus vor conduce probabil la pierderi mari în majoritatea sectoarelor economice.

”Pentru a evalua impactul economic al pandemiei, am utilizat o abordare similară a documentului economic al Comisiei Europene (CE) 251. Din toate scenariile pe care le-am analizat, cel de acum are o probabilitate peste 50%, deși lucrurile se pot schimba destul de repede.

În ceea ce privește cererea externă, estimarea noastră privind PIB-ul zonei euro este de minus 3,5% în anul acesta. Presupunând că cea mai mare parte a șocului de aprovizionare (care a început la jumătatea lunii martie), ar trebui să se estompeze până la sfârșitul lunii mai, PIB-ul ar urma să scadă cu 15,2% în al doilea trimestru, primul trimestru înregistrând o contracție de 0,5%”, se arată în raportul citat de Hotnews.ro.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.