Acasă » Electricitate » Dumitru Coman: Chimcomplex utilizează hidrogen și CO2 pentru a genera un lanț de produse chimice cu valoare adăugată mare

Dumitru Coman: Chimcomplex utilizează hidrogen și CO2 pentru a genera un lanț de produse chimice cu valoare adăugată mare

23 aprilie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Hidrogenul reprezintă o mare provocare pentru decarbonizare. Pentru industria chimică, hidrogenul oferă calea, tranziția către tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător. Din acest punct de vedere, Chimcomplex se înscrie unei direcții construite încă din urmă cu 60 de ani, a afirmat Dumitru Coman, CTO Chimcomplex, în cadrul conferinței „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România”, organizate online de Energynomics.

”Plecăm de la prima întrebare: Este posibil să putem utiliza dioxidul de carbon din emisii și hidrogenul din energia verde pentru a produce chimicale verzi? Răspunsul este cât de poate de verde: Da, Chimcomplex poate. Producem hidrogen din apă de peste 60 de ani – mai bine de 5.400 de tone pe an. Captăm și utilizăm dioxidul de carbon de peste 50 de ani. Producem plastifianți din captarea de CO2 și hidrogen. De asemenea, producem energie. Chimcomplex a inovat și în acest domeniu și produce energie din hidrogen de zece ani. Chimcomplex vine cu experiența de a prezenta hidrogenul dintr-o perspectivă integrată – a chimiei și a energiei”, a spus Coman.

”Ținta pentru anul 2050, de a avea o decarbonizare reală, poate fi realizată prin eficiență și prin integrarea energiei și chimiei hidrogenului. Chimcomplex are în exploatare o producție de hidrogen la Onești și Râmnicu Vâlcea cu cel mai mic consum specific pentru hidrogenul produs din apă – doar 1,3 kWh/kg – de aproximativ 40 de ori mai mic decât consumul specific al electrolizei directe. De asemenea, putem oferi o decarbonizare totală sau parțială printr-un flux integrat de energie și chimie a hidrogenului.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DUMITRU COMAN

Suntem pregătiți să promovăm producția de energie prin turbine de gaz cu hidrogen și cu gaze naturale – să putem capta dioxidul rezultat pentru a fi ulterior integrat în produse chimice diverse”, a mai spus el.

Inovația cu care vine Chimcomplex este de a pune la un loc chimia de sinteză prin tehnologii validate, utilizând hidrogen și CO2 pentru a genera un lanț de produse chimice cu multă valoare adăugată.

”Electroliza poate fi realizată cu energie provenită de la panouri fotovoltaice și centrale eoliene. Inovația e dată de modul cum asamblăm aceste tehnologii – integrarea cogenerării într-un astfel de flux de produse chimice asigură cea mai reală decarbonizare și cu elemente care fac fezabile astfel de proiecte”, a adăugat Coman.

Conferința „Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Chimcomplex, Horvath & Partners, Kawasaki Gas Turbines Europe, Metachim, Renovatio, Siemens Energy, Solar Turbines.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 300 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *