Acasă » Regenerabile » Eolian » Dragomir, RWEA: Cifrele privind subvenţiile sectorului fosil sunt îngrijorătoare

Dragomir, RWEA: Cifrele privind subvenţiile sectorului fosil sunt îngrijorătoare

30 iunie 2015
Eolian
Bogdan Tudorache

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă îngrijorarea în privinţa poluării generate de utilizarea combustibililor fosili în producţia de energie şi faţă de impactul pe care aceasta îl are asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător.

Studiul FMI „Cât de mari sunt subvenţiile în energie” susţine că, la nivel mondial, combustibilii vor fi subvenţionaţi în 2015 cu 5,3 trilioane de dolari. Această sumă reprezintă 6,5% din PIB-ul internaţional. În acelaşi studiu se menţionează că, dacă anul acesta subvenţiile ar fi anulate, emisiile de CO2 la nivel global ar scădea cu 20% şi decesele premature cauzate de poluarea aerului ar fi reduse la jumătate, conform Bursa.

FMI avertizează că aceste subvenţii acordate producerii de energie din surse convenţionale descurajează nevoia de investiţii în eficienţa energetică, energie regenerabilă şi în infrastructura energetică. De asemenea, vulnerabilitatea statelor în faţa preţului volatil al energiei ar creşte. Un alt studiu efectuat de The Lancet susţine că schimbările climatice cauzate de poluarea aerului ar putea afecta negativ toate progresele înregistrate de sănătate, la nivel global, în ultimii 50 de ani.

„Cifrele sunt îngrijorătoare şi ar fi interesant de observat care este ponderea acestor subvenţii în România. Local se discută doar despre subvenţiile acordate energiei regenerabile, se fac şi se desfac scheme suport, când acest tip de energie este de fapt viitorul spre care ar trebui să ne îndreptăm cu toţii”, declară Cătălina Dragomir, Preşedinte RWEA.

Media ponderată de emisii de CO2 din cărbune, gaze, păcură şi alţi combustibili fosili în România anului 2014 a fost de 751,7106 grame/kWh. În acest context trebuie să amintim că în România, energia regenerabilă, deşi lovită de schimbări legislative, îşi aduce aportul la scăderea poluării, consideră RWEA.

În anul 2014, conform INSSE, s-au produs 4.723.600.000 kWh doar din energie eoliană. Dacă aceeaşi cantitate de energie ar fi fost produsă din prelucrarea de combustibili fosili, atunci România ar fi produs 3,54 milioane de tone de CO2, echivalentul a 24.780.000 euro, bani ce nu au mai fost plătiţi de consumatorii finali din România prin preţul energiei electrice.

Acelaşi calcul arată că, dacă cei 4.723.600.000 kWh ar fi fost produşi din energie nucleară, s-ar fi produs 14.17 tone de deşeuri radioactive.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *