Acasă » Regenerabile » UE va investiga furnizorii chinezi de turbine eoliene din cinci state, inclusiv România

UE va investiga furnizorii chinezi de turbine eoliene din cinci state, inclusiv România

10 aprilie 2024
Eolian
energynomics

Comisarul european Margrethe Vestager a anunțat că Executivul comunitar a deschis o nouă investigație asupra subvențiilor de care au beneficiat producătorii chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, transmite Reuters.

 

„Astăzi, demarăm o nouă anchetă asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene. Investigăm condițiile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franța, România şi Bulgaria”, a declarat Margrethe Vestager, într-un discurs pronunțat la Universitatea Princeton din SUA. În acest discurs, Margrethe Vestager nu a dezvăluit identitatea companiilor chineze vizate, potrivit Agerpres.

 

În replică, un organism care reprezintă interesele companiilor chineze la Bruxelles şi-a exprimat „profunda nemulțumire” cu privire la ceea ce a catalogat drept protecționismul şi lipsa de transparență din partea UE, în contextul în care introduce noi reguli destinate să contracareze ajutoarele de stat de care beneficiază companiile străine. „Această acțiune trimite un semnal negativ la nivel global sugerând discriminarea împotriva companiilor chineze şi sprijinind protecționismul”, susține Camera chineză de comerț în Uniunea Europeană.

 

Executivul comunitar investighează deja dacă se impun tarife vamale pentru importurile chineze de automobile electrice şi susține că dovezile pe care le-a strâns că producătorii chinezi au beneficiat de ajutoare de stat.

 

În discursul ținut marți, Vestager a spus că UE trebuie să adopte o abordare mai sistemică, în condițiile în care în prezent urmează o politică în care investigațiile sunt demarate de la caz la caz, astfel că blocul comunitar rezolvă o problemă într-un sector pentru ca imediat să apară probleme în alt sector. „Şi trebuie să facem asta până când nu e prea târziu. Nu putem să vedem că ce s-a întâmplat în cazul panourilor fotovoltaice se întâmplă din nou în ceea ce priveşte vehiculele electrice, turbinele eoliene sau cipurile esențiale”, a adăugat comisarul european.

 

Noua investigație vine la o săptămână după ce Bruxelles-ul a demarat două investigații aprofundate vizând rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice din România. Potrivit Comisiei, doi ofertanți chinezi au beneficiat de subvenții de stat semnificative care le-au permis să ofere prețuri mai mici la procedura de licitație organizată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *