Acasă » Interes general » Drăgan: Sectorul energiei va primi fonduri de 10 mld. euro în următoarea decadă

Drăgan: Sectorul energiei va primi fonduri de 10 mld. euro în următoarea decadă

13 septembrie 2021
Interes general
energynomics

Sectorul energiei va fi beneficiarul a 10 miliarde de euro în următoarea decadă, în principal prin Fondul de Modernizare, care va avea două axe, iar apelurile de proiecte se vor succeda din 6 în 6 luni, pe diverse tehnologii, a spus secretarul de stat Dan Drăgan, în cadrul conferinței Ziua Energiei-Brașov, organizate de Repom și Patres.

„Fondurile care vor fi puse la dispoziția participanților și actorilor din piața energiei vor fi semnificative….Sperăm ca actul de implementare – Hotărârea de Guvern prin care să implementăm Fondul de Modernizare să fie adoptat în cursul lunii octombrie, iar după elaborarea ghidurilor să aibă loc primele call-uri de proiecte spre sfârșitul acestui an”, a spus el.

„Valoarea pe care o estimăm peste următoarea decadă este de 10 miliarde de euro…Suma este coroborată cu prețul certificatelor de CO2 alocate României care vor fi vândute și, de aici, această sursă de finanțare. Vor fi două axe ale Fondului de Modernizare, o axă a proiectelor prioritare și una a celor neprioritare. Pe axa 1 se vor finanța capacități noi din surse regenerabile din toate tehnologiile. Vom avea întărirea rețelelor, ceea ce este foarte important și necesar pentru a putea introduce în rețea capacitățile de energie regenerabilă. Vom avea investiții în rețele – de electricitate, gaze, termie. Vom avea o axa dedicată și o schemă dedicată pentru unitățile de energie electrică în cogenerare – așteptăm comunitățile locale să vină cu proiecte cât mai mature. Vom avea o axa dedicată părții de stocaj, pentru baterii și foarte important, vom avea o axa dedicată producției de hidrogen”, a mai spus el.

Țintele ambițioase ale Uniunii Europene prevăd instalarea a 4GW de hidrogen verde, până în 2025-26, și de 10GW, până în 2030.

„Axa a doua, a proiectelor neprioritare, se referă la capacități de producție pe gaz, pe ciclu combinat și suntem convinși că se vor concretiza. Toate capacitățile ce vor fi finanțate prin Fondul de Modernizare pe gaz va trebui să fie pregătite pentru hidrogen- pentru o inserție de minimum 30% hidrogen”.

În același timp, transformarea sectorului energetic include, prin PNRR, scheme de ajutor de stat pentru sectorul regenerabil și scheme pentru dezvoltarea unor rețele inteligente de gaze, în combinație cu hidrogenul.

„Dorim să avem o rețea inteligență de gaze care, la nivelul anului 2030 să poată prelua 100% hidrogen. Dorim că acea rețea inteligentă să fie realizată într-o zonă care nu a beneficiat până acum de suport, și ne gândim la zona Olteniei”, a adăugat secretarul de stat.

„Totodată, prin PNRR ne gândim să avem noi investiții pe partea de stocaj, de producție în cogenerare și, totodată, ne dorim atragerea de investitori prin crearea unui ciclu integrat de producție a bateriilor și panourilor fotovoltaice în anumite regiuni slab dezvoltate. Iar prin Fondul de Tranziție Justă, care va fi la dispoziția Ministrului Investițiilor și Proiectelor europene, vor fi alocate către șase județe din România sume semnificative, care ar trebui să ajute din punct de vedere social transferul și recalificarea persoanelor care vor pleca din aceste industrii energo-intensive. Toate cele șase județe vor avea o intensitate a ajutorului de stat mai mare cu 10% față de proiecțiile din acest moment”.

El a mai adăugat că în următoarele două luni va fi aprobat actul de reglementare pentru compensarea cantitativă a prosumatorilor.

„Dorim că prin această compensare cantitativă să dăm un imbold dezvoltării prosumatorilor, a producției la nivelul întregii țări, iar compensarea cantitativă se va adresa ață persoanelor fizice, cât și juridice – în special sectorul IMM.

Totodată, va exista o schemă dedicată pentru eficiență energetică, pentru industrie. ”Dorim dezvoltarea – și vor fi niște scheme dedicate prosumatorilor – în special pentru IMM-uri. Vor exista două niveluri de compensare- financiară și cantitativă”, a mai adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *