Acasă » Electricitate » Drăgan: Ne mişcăm rapid în ceea ce priveşte hidrogenul verde – avem strategii în dezbatere publică

Drăgan: Ne mişcăm rapid în ceea ce priveşte hidrogenul verde – avem strategii în dezbatere publică

17 martie 2023
Electricitate
energynomics

România are anumite ținte de îndeplinit care merg în direcția decarbonizării sectorului energetic din România, iar acest proces de decarbonizare a început înainte de debutul acestei crize energetice, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Dan-Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte hidrogenul verde, România are strategii puse în dezbatere publică pe parcursul următoarelor săptămâni.

„În Planul Național de Redresare şi Reziliență avem anumite ținte de îndeplinit care merg în direcția decarbonizării sectorului energetic din România. Am început această călătorie a procesului de decarbonizare înainte de debutul acestei crize energetice şi ne ținem de promisiunile făcute. Am început să oferim mai multe stimulente şi instrumente participanților de pe piață pentru a creşte capacitățile şi facilitățile acestora în sectorul energetic. Tot ca parte a strategiei, încercăm să introducem în toate tehnologiile aferente – şi aici vorbim despre tehnologia nucleară, în care avem expertiză extinsă – şi dorim să dezvoltăm Unitățile 3 şi 4 din Centrala Nucleară de la Cernavodă„, a menționat Dan-Dragoş Drăgan, conform Agerpres.

Secretarul de stat a precizat că România va fi printre primele țări din Europa „care va introduce acele reactoare de mici dimensiuni”.

„Ne aşteptăm ca în anii următori să avem primele reactoare şi să fim între primele state care lansează această tehnologie. Observăm că se realizează deja o tranziție către o amprentă neutră energetică până în 2025. Dorim să ne recuperăm poziția ca furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, este important să consolidăm infrastructura pentru că, fără aceasta, nu vom putea să avem parte de aceste facilități, aceste resurse de energie alternativă pe care să le putem conecta la rețeaua generală. Chiar aici avem nevoie de o rețea de distribuție înnoită, iar rețeaua de transport națională de asemenea joacă un rol esențial. Am încheiat contracte cu companiile aferente pentru a putea pune în funcțiune această rețea. (…) Am uitat să menționez că ne mişcăm rapid în ceea ce priveşte hidrogenul verde – avem strategii puse în dezbatere publică pe parcursul următoarelor săptămâni”, a adăugat Dan-Dragoş Drăgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *