Acasă » Electricitate » ANRE lansează noile contracte-cadru și facturi și o platformă virtuală de schimbare a furnizorilor

ANRE lansează noile contracte-cadru și facturi și o platformă virtuală de schimbare a furnizorilor

17 martie 2023
Electricitate
energynomics

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat joi Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienților casnici. Tot joi, ANRE a lansat asistentul virtual Eva pentru utilizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel național (POSF).

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toți clienții casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin, care a fost simplificat şi va conține: date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului; data de încetare a contractului; dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată; perioada de facturare; cantitatea totală de energie electrică facturată; prețul final facturat; valoarea totală de plată; data scadentă a plății, tva.

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalități.

Totodată, de la data finalizării POSF, operatorii de rețea şi furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale încarcă şi actualizează permanent metadatele pentru locurile de consum şi pentru contractele de furnizare şi de rețea, conform obligațiilor instituite prin Regulamentul POSF. În ceea ce priveşte gradul de încărcare al datelor, la acest moment în POSF se identifică următoarele: total locuri de consum – 15.491.157, locuri de consum energie electrică – 10.575.498, locuri de consum gaze naturale – 4.915.659. „Fac precizarea că în acest moment sunt înregistrați în POSF: 102 de furnizori de energie electrică, 73 furnizori de gaze naturale, 41 de operatori de rețea de energie electrică şi 35 de operatori de rețea de gaze naturale”, a spus președintele ANRE, Dumitru Chiriță.

Un comentariu la „ANRE lansează noile contracte-cadru și facturi și o platformă virtuală de schimbare a furnizorilor”

  1. Pingback: ANRE lansează noile contracte-cadru și facturi și o platformă virtuală de schimbare a furnizorilor - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *